Mainos

Rajamäki: Pohjoisen vapaa metsästysoikeus tulisi poistaa

Sisäministeri Kari Rajamäen mielestä nykyinen metsästysjärjestelmä on pahasti vanhentunut.

Sisäministeri Kari Rajamäki olisi valmis uusimaan metsästysjärjestelmän. Hänen mielestään nykyinen malli ei kykene enää turvaamaan riittävää riistakantojen säätelyä. Remonttiin kuuluisi myös Pohjois-Suomea koskevan vapaan metsästysoikeuden lakkauttaminen

Rajamäki korostaa, että hän haluaa avata laajempaa keskustelua metsästyksestä, vaikka asiat pääosin kuuluvat maa- ja metsätalousministeriölle. Rajamäen mukaan ylisuuren hirvikannan riski liikenneturvallisuudelle on sisäministerille riittävä syy tarjota asiaa vakavaan pohdintaan. Hän muistuttaa, että hirvi- ja myös petokantojen nousu kielii koko metsästysjärjestelmän puutteista.

Ammattitaito katoamassa

Maanomistajia suosiva käytäntö on johtanut aktiivimetsästäjien ikääntymisen ja pyyntitehon hiipumiseen. Maattomille ja nuorille ei anneta tarpeeksi tilaa päästä harrastamaan ja oppimaan metsästystä. Alan ammattitaito uhkaa näivettyä.

Rajamäki sanoo, että maa olisi jaettava metsästysalueisiin nykyisen kalastusjärjestelmän tapaan. Metsästäjät voisivat kirjautua pyyntiin näille alueille. Sitä kautta tehostuisi riista- ja petokantojen säätely sekä myös niiden hoito.

- Eräissä tiepiireissä hirvionnettomuudet ovat jopa kaksinkertaistuneet 1990-luvun puolivälistä. Ne kantavat liiallista inhimillistä veroa, Rajamäki perustelee.

Liialliseksi on paisumassa myös karhukanta. Rajamäen mukaan karhu kuuluu erämaihin - ei taajamien liepeille. Nyt eläin vaarantaa paikoin jopa jokamiehenoikeuksia, kun metsään ei uskalleta mennä.

Ensin valtion ja sitten omat

Sisäministeri tarttuu myös pohjoisessa erittäin arkaan aiheeseen - vapaaseen metsästysoikeuteen. Lapissa ja osassa Oulun lääniä paikallisilla on kyseinen oikeus kotikuntansa valtion mailla.

Rajamäen mukaan oikeus tulisi poistaa pahoin vanhentuneena. Vapaa metsästysoikeus on johtanut kontrolloimattomaan pyyntiin. Samasta syystä kantoja ei kyetä ohjaamaan niin, että sadot ja korjuut olisivat tasapainossa.

- Jos suoraan ja pahasti sanotaan, niin pohjoisessa ammutaan ensin valtion linnut. Sen jälkeen aletaan vasta katsella omia maita, Rajamäki kärjistää.

Pohjoisessakin valtion maiden käyttöä tulisi ohjata niin, että juuri metsästysmaattomat pääsisivät nykyistä paremmin niille pyyntiin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot