Mainos
Mainos

Rajanylitykset tyrehtyneet – lähes tuhat käännytetty tänä vuonna Suomen rajoilta

Rajavartiolaitoksen mukaan Suomen ulkorajoilla laittoman maahantulon tilanne on jatkunut marraskuussa rauhallisena.

Rajavartiolaitoksen katsauksen mukaan Suomen itärajalla havaittiin marraskuussa kaksi laitonta rajanylitystä. Lentoliikenteessä havaittiin taas yhdeksän laitonta maahantuloa. Nämä laittoman maahantulot pyrittiin tekemään transit-lentojen tai väärennettyjen matkustusasiakirjojen avulla. Kaikissa tapauksissa henkilöt anoivat Suomesta turvapaikkaa.

Rajatilanteen rauhallisuus on jatkumoa jo maaliskuussa alkaneeseen laittoman maahantulon laskuun Välimerellä. Laittomat rajanylitykset koko EU-alueelle ovat olleet kuluvana vuonna laskussa itäisen Välimeren reitillä. Keskisellä Välimerellä laiton maahantulo Libyasta ja Egyptistä Italiaan on kuitenkin ollut edellisvuotta vilkkaampaa.

Sisärajatarkastukset tyrehdyttäneet turvapaikkahakijat

Rajavartiolaitoksen mukaan osa syynä laskeneisiin lukuihin Suomen rajoilla on useiden Schengen-alueen maiden sisärajatarkastukset.

Rajavartiolaitoksen mukaan myönsi marraskuussa jatkoajan Ruotsin, Tanskan, Norjan, Saksan ja Itävallan väliaikaisille sisärajatarkastuksille. Päätöksen jälkeen kyseiset maat ovat ilmoittaneet jatkavansa sisärajatarkastuksia helmikuun 2017 alkupuolelle.

Suomessa Rajavartiolaitos käännytti tai epäsi maahanpääsyn tammi-marraskuussa 2016 yhteensä 931 henkilöltä, kun vuotta aiemmin tapauksia oli 996.

Rajavartiolaitos mukana Välimerellä

Rajavartiolaitoksen katsauksessa huomioidaan, että rajavartiolaitos on osallistunut viime kuussa Frontexin operaatioihin ympäri Eurooppaa. Suomalaiset ovat tukeneet muun muassa siirtolaisten haastatteluja Italiassa ja rajatarkastuksia maarajoilla ja lentokentillä.

Rajavartiolaitoksen asiantuntijoita on työskennellyt Liettuassa, Itävallassa, Sveitsissä, Unkarissa ja nyt myös Bulgariassa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme