Mainos

Rajattu seksin ostokielto enää sinettiä vailla

Lakiesitys kieltää seksin oston tietyissä tapauksissa. Uusi laki vaatii vielä eduskunnan hyväksynnän toisessa käsittelyssä keskiviikkona.

Seksipalvelujen ostaminen tulee rangaistavaksi teoksi eräissä tapauksissa. Eduskunnan päätöksellä ostokielto rajattiin koskemaan tapauksia, joihin liittyy paritusta tai ihmiskauppaa. Vähemmistöön jääneet puolsivat yleistä ostokieltoa.

Eduskunta hyväksyi paljon kiistoja herättäneen lakiesityksen sisällön äänin 123-19. Tyhjää äänesti seitsemän. Poissa äänestyksestä oli peräti 50 kansanedustajaa.

Yleistä ostokieltoa ehdotti Minna Sirnö. Häntä tukivat kaikki kristillisdemokraattien edustajat, viisi RKP:n edustajaa ja paikalla olleet vasemmistoliiton edustajat lukuunottamatta Mikko Immosta ja Iivo Polvea, jotka tukivat rajattua ostokieltoa.

Ostokiellon laajuuteen eivät halunneet ottaa kantaa perussuomalaisten kolme edustajaa, Reijo Laitinen, Lyly Rajala, Sari Sarkomaa ja Ahti Vielma, jotka kaikki äänestivät tyhjää.

Hallitus esitti alunperin yleistä ostokieltoa. Kun sille ei näyttänyt tulevan riittävästi kannatusta, lainmuutosta ryhdyttiin eteenpäin siltä pohjalta, että rangaistavaa olisi seksin ostaminen henkilöiltä, jotka ovat itse seksikaupan uhreja. He ovat esimerkiksi parittajien hallitsemia.

Täydellistä ostokieltoa ajaneet perustelivat kantaansa sillä, että seksikauppa loukkaa aina ihmisarvoa ja prostituutio ammattina on vain harvoin täysin vapaaehtoinen valinta. Eräät myös arvelivat, että käytännön tilanteissa voi olla mahdotonta selvittää, onko seksipalveluja tarjoava ihmiskaupan uhri vai ei ja syyllistyykö ostaja rikokseen vai ei.

Eduskunta äänesti lisäksi siitä, pitäisikö myös seksin myynti tehdä rangaistavaksi. Kristillisdemokraattien Päivi Räsäsen ehdotus kaatui luvuin 113-32. Tyhjää äänesti kolme edustajaa.

Seksin myynnin kieltämisen puolesta äänesti 18 kokoomuksen edustajaa, kristillisdemokraatit, perussuomalaiset, RKP:n Eva Biaudet, Nils-Anders Granvik ja Pehr Löv sekä keskustan Seppo Lahtela ja SDP:n Jukka Roos.

Seksin myynti jakoi kokoomuksen ryhmää

Suhtautuminen myyntikieltoon jakoi eniten kokoomuksen ryhmää. Heistä kolmannes äänestykseen osallistuneista eli 9 vastusti myyntikieltoa. Myynnin kieltämistä olivat torjumassa myös vasemmistoliiton ja vihreiden eduskuntaryhmät, lähes kaikki SDP:n ja keskustan edustajat sekä RKP:n Roger Jansson. Tyhjää äänestivät Christina Gestrin, Reijo Laitinen ja Lyly Rajala.

Myynnin kriminalisointi olisi tehnyt seksipalvelujen tarjoajista rikoksentekijöitä. Ehdotusta perusteltiin tarpeella saada koko seksibisnes kuriin. Toisten mielestä taas myynnin kriminalisointi olisi vain syyllistänyt prostituoituja, jotka usein ovat uhreja itsekin.

Uusi laki on vielä viimeistä sinettiä vaille. Eduskunta äänestää lain hyväksymisestä ensi keskiviikkona. Lyly Rajala kertoi eduskunnan keskustelussa eilen, että tulossa on vielä ehdotus lain hylkäämisestä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot