Mainos
Mainos

Rajavartiolaitoksen valvontakonetta tarvitaan yhä EU:n Afrikan vastaisella rajalla

Rajavartiolaitos varautuu osallistumaan uusiin valvontaoperaatioihin Välimerellä.

Viime viikolla päättynyt laittomien maahantulijoiden etsintäoperaatio Kanarian saarten vesillä oli laitoksen mielestä onnistunut alku, vaikka suomalainen valvontalentokone ei tehnyt yhtään venehavaintoa. Seuraavaksi Turun vartiolentueen Dornieria saatetaan pyytää Välimerelle.

Rajavartiolaitoksen Dornier-valvontakone aloittaa nousukiidon Las Palmasin kentältä. Kone osallistui EU:n rajavalvontaviraston Frontexin Hera 2 -operaatioon.

Suomalaisille määrätyllä etsintäalueella Fuerteventuran ja Marokon rannikon välillä puhalsi joulukuun alussa kova länsipohjoinen tuuli, joka esti veneiden lähdön. Miehistön oli pakko suhtautua heistä riippumattomaan nollatulokseen järkevän myönteisesti.

- Tilanne oli siinä mielessä meille onnistunut ja hyvä, että meidän lentojemme aikana Kanarian saarille ei laittomia siirtolaisia saapunut eikä heitä sieltä hädästä löytynyt, majuri Harri Tossavainen Turun vartiolentueesta kiteyttää.

Yritystä laittomiksi siirtolaisiksi aikovilla kyllä oli operaation aikana. Las Palmasin tukikohdassa luettiin marokkolaislehdestä, että maan rannikolle oli huuhtoutunut 20 ruumista. Myrsky oli ilmeisesti kaatanut heidän veneensä suomalaiskoneen kierrellessä öisellä merellä. Vene ei kuitenkaan ehtinyt matkata niitä 25 meripeninkulmaa, jota lähemmäs rannikkoa Dornierilla ei ollut lupa tulla.

- Me ei voitu vaikuttaa siihen maalitilanteeseen. Toki olisi ollut kiva päästä auttamaan enemmän ja olla enemmän hyödyksi, Tossavainen kertoo.

3,5 miljoonaa euroa maksaneessa Hera 2 -operaatiossa otettiin turvaan mereltä 3500 maahantulijaa. Afrikkalainen vyöry EU:n rajojen läpi kuitenkin jatkuu. Kanarialle lähetetty suomalainen yhteysupseeri näkee jatkotehtävien odottavan suomalaisiakin.

- Kuten Välimerellä ollaan nähty, ei Kanarian saarten suunta ole ainoa ongelmapaikka näitten siirtolaisten ja laittomien maahantulijoiden osalta. Jos käsky vain käy jatkossakin tämän tyyppisiin yhteisiin ponnistuksiin, niin me olemme varmasti valmiita siihen, vartiolentolaivueen apulaiskomentaja komentajakapteeni Risto Jääskeläinen painottaa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme