Mainos
Mainos

Rajavartiolaitos hävisi kiistan suojelutyöstä

Neuvotteluja työtaistelun ratkaisemiseksi koetetaan jatkaa huomenna. Ellei kiistaa saada sovittua, raja-asemien lakko jatkuu ainakin ensi viikonlopulle.

Rajavartiolakon sovittelua jatketaan huomenna. Rajavartijat aloittivat itärajan kansainvälisiä rajanylityspaikkoja koskevan lakkonsa viime viikon tiistaina. Sen piiriin kuuluu noin 450 henkilöä.

Riidan ytimessä ovat erimielisyydet siirtymisestä valtion työntekijöiden uuteen palkkausjärjestelmään. Rajavartioliiton mukaan uudistus leikkaisi palkkoja, kun esimerkiksi nykyisiä lisiä poistettaisiin.

Ellei kiistaa saada sovittua, määräaikainen raja-asemien lakko uhkaa jatkuu tältä erää lauantaiaamuun.

Tänään rajavartiolaitos on hävinnyt työtuomioistuimessa kiistan lakon aikaisesta suojelutyöstä. Työtuomioistuin katsoo, että mm. Päällystöliiton ja Upseeriliiton jäsenillä teetetyt maahantulotarkastuksiin liittyvät tehtävät eivät ole suojelutyötä.

Kanteen nostaneet STTK:lainen palkansaajajärjestö Pardia ja akavalainen neuvottelujärjestö Juko vaativat Rajavartiolaitosta heti purkamaan suojelutyömääräyksen. Rajavartiolaitoksen esikunta pohti ratkaisua kiistan uuteen käänteeseen tänä iltana tuntikausia.

Rajavartiolaitos tunnusti aiemman määrityksensä suojelutyöstä liian laajaksi ja tiukensi rajausta huomattavasti.

Päätöksen mukaan itärajan rajanylityspaikat pidetään vastedeskin auki, mutta Vainikkalassa, Nuijamaalla, Vaalimaalla ja Pelkolassa tarkastukset rajataan kuitenkin kansalaisten terveyttä ja omaisuutta uhkaavien riskien arvioinnin perusteella EU:n ulkopuolisiin kansalaisiin.

Määrällisesti tarkastushenkilökuntaa rajataan niin, että suojelutyössä saa olla Kaakkois-Suomen alueella samanaikaisesti vain 15 virkamiestä.

Toistasataa suojelutöissä

Rajavartiolaitoksen mukaan suojelutehtäviin on määrätty 100-120 henkilöä. Päällystöliiton jäsenet tekevät puheenjohtaja Mika Orasen mukaan jatkossa maahantulotarkastuksiin liittyviä tehtäviä vain, jos ne yleensäkin kuuluvat heidän tehtäviinsä.

Työtuomioistuimen mukaan ilman suojelutyön teettämistä maahantulotarkastusten tekeminen hidastuisi tuntuvasti. Mahdollista myös on, että jotkut rajanylityspaikat jouduttaisiin kokonaan sulkemaan.

Työtuomioistuimen mukaan Rajavartiolaitos ei toisaalta ole näyttänyt, että se olisi selvittänyt vaihtoehtoja laajalle suojelutyön käytölle. Lisäksi on jäänyt yksilöimättä, minkälaista hengen, terveyden tai omaisuusvahingon vaaraa lakosta aiheutuisi ilman suojelutyön teettämistä. Tämä vaara on lain mukaan edellytys suojelutyölle.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme