Mainos
Mainos

Rajavartioliiton lakonuhan sovittelu jatkuu

Rajavartioliitto aloittaa lakon ensi viikon tiistaina, ellei sopua palkkausjärjestelmän uudistamisesta löydy ennen sitä. Lakko koskisi itärajan kahdeksaa kansainvälistä rajanylityspaikkaa.

STTK:laisen Rajavartioliiton lakonuhan sovittelu jatkuu tänään. Mikäli sopua virkaehtosopimuksesta ja siihen liittyvästä palkkausjärjestelmän uudistamisesta ei löydy, liitto aloittaa lakon ensi viikon tiistaina. Lakko koskisi itärajan kaikkia kahdeksaa kansainvälistä rajanylityspaikkaa. Niiden kautta kulkee päivittäin keskimäärin 17 000 matkustajaa.

Työtaistelun ensimmäinen vaihe päättyisi 11. kesäkuuta. Mahdollisista jatkotoimista ilmoitettaisiin erikseen. Osapuolet ovat tavanneet jo pari kertaa valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen.

Rajavartioliiton sekä rajavartioston ja Valtion työmarkkinalaitoksen välillä on kiistaa erityisesti valtion työntekijöihin sovellettavan uuden palkkausjärjestelmän käyttöönotosta. Työnantajan mukaan uusi sopimus lisäisi palkkauksen kannustavia elementtejä ja toisi lähes yhdeksän prosentin palkankorotukset. Rajavartioliitto katsoo, että palkat huononisivat selvästi, jos muun muassa nykyiset lisät poistetaan. Liitto ei kuitenkaan julkistanut palkankorotusvaatimuksiaan.

Koskee passien tarkastusta

Neuvotteluja 1600 rajavartijan sopimuksista on käyty noin puoli vuotta ilman mainittavaa edistystä. Liitto ei lähtenyt mukaan muiden rajavartioston henkilöstöryhmien 3. toukokuuta hyväksymään sopimukseen.

Rajavartioliiton mukaan asemille jäisi muiden liittojen jäseniä, mutta koska heidän osuutensa on keskimäärin vain noin kolme prosenttia rajanylityspaikkojen henkilöstöstä, rajanylitykset hidastuisivat melkoisesti.

Mahdollisessa lakossa on mukana noin 400 liiton jäsentä. Se koskee lähinnä passien ja muuta rajankulkuun liittyvää tarkastusta. Normaali rajavalvonta sekä Helsingin alueen meri- ja lentoliikenteen rajantarkastustoiminta jätettiin lakon ulkopuolelle. Myös meripelastus toimisi normaalisti.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme