Mainos
Mainos

Rajavartioliitto valmistautuu taas mielenilmauksiin

Rajavartioliitto harkitsee muun muassa ulosmarsseja. Liiton mukaan Rajavartiolaitos on maksanut vain osan palkankorotuksista, joita saavutettiin keväisellä työtaistelulla.

Rajavartioliitto on tyytymätön Rajavartiolaitoksen toimintaan ja suunnittelee jälleen mielenilmauksia.

Rajavartioliiton puheenjohtaja Kari Toivanen kertoo, että Rajavartiolaitos on maksanut vain osan niistä palkankorotuksista, joita Rajavartioliitto saavutti alkukesän työtaistelulla. Toivasen mukaan liitto harkitsee mielenilmauksia, kuten ulosmarsseja, jos loppuja palkankorotuksia ei näy vielä ensi kuunkaan palkoissa.

Tänään Rajavartioliiton uudeksi puheenjohtajaksi valittu Toivanen kertoo, että työnantajan palkanmaksu on kangerrellut muutenkin. Hänen mukaansa heinäkuun ensimmäisenä päivänä voimaan tulleen uuden palkkausjärjestelmän käyttöönotosta luvattiin 200 euron kertakorvaus elokuun puolivälin palkkoihin. Summa maksettiin kaksi viikkoa myöhässä.

- Tämä osoitti sen, että maksupuolella on ongelmia, hän kuvaa.

Työnantaja on täyttänyt kaikki velvoitteensa, vastaa Rajavartiolaitoksen henkilöstöosaston apulaisosastopäällikkö everstiluutnantti Vesa Huuskonen. Hänen mukaansa laitoksessa tehdään parhaillaan nimenomaan Rajavartioliiton esityksestä huolellista tarkastusta rajavartijoiden työn vaativuus- ja suoritusarvioinneista. Mahdollisesti maksamatta jääneet palkat saadaan maksuun marraskuun lopussa.

Liiton uhittelu tuli Huuskoselle yllätyksenä:

- Palkanmaksuun liittyvät asiat ovat edenneet oikein hyvässä yhteisymmärryksessä.

Rajavartioliitto kertoi aikeistaan Kuusamossa pidetyn kaksipäiväisen vuosittaisen liittokokouksensa päätteeksi tänään. Toivasen mukaan liiton hallitus tekee marraskuun puolivälin jälkeen varsinaiset päätökset mahdollisista mielenilmauksista liittokokouksen linjauksen siivittämänä.

- Haluamme näin muistuttaa työnantajaa, että sen pitää hoitaa ne velvoitteet, mitä sille kuuluu, Toivanen perustelee kannanottoa.

Liitto penää avoimuutta

Rajavartioliiton liittokokouksessa oltiin pettyneitä myös Suomenlahden merivartioston virkamiesten peruskoulutuksen hoitamiseen kuluvana vuonna. Liiton mukaan merivartijat eivät ole saaneet rajavartioasetuksen vaatimaa merenkulun koulutusta, vaan heille on annettu ainoastaan rajatarkastajien peruskoulutus.

- Näitä kavereita ei voida tulevaisuudessa sijoittaa merenkulkuun. Jos annetaan tällainen koulutus, se on samalla viittaus siitä, että nämä miehet joutuvat ensimmäisenä siirtymään itärajalle, jos tarpeita tulee esimerkiksi Viron Schengeniin liittymisen vuoksi, puheenjohtaja selittää.

Rajavartioliitto vastustaa myös Rajavartiolaitoksen suunnitelmia ulkoistaa ravitsemuspalvelunsa. Asiaa on liiton mielestä valmisteltu salaa. Se edellyttää, että henkilöstön kannalta merkittävät asiat käsitellään yhteistoimintamenettelyssä ja niistä tiedotetaan avoimesti.

Kari Toivasen mukaan Rajavartiolaitoksen tulisi nyt kiireesti korjata Rajavartioliiton ilmaisemat epäkohdat, ensimmäisenä palkankorotukset.

- Kun työnantaja saisi tämän asian hoidettua, meillä olisi paremmat keskusteluvälit näistä muistakin asioista, hän selittää.

Tuore puheenjohtaja, 42-vuotias nuijanmaalainen rajavartiomestari Toivanen pitää uutta työsarkaansa vaikeana ja vaativana.

- Lähden viemään liiton toimintaa eteenpäin avoimesti, hän kuvaili suunnitelmiaan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme