Mainos
Mainos

Rajavartiosto saamassa lisää valtuuksia

Sisäministeriö antaisi rajavartiostolle muun muassa luvan esitutkintaan ja pidätyksiin. Uudistuksen on määrä palvella erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomen harvaanasuttuja alueita.

Sisäministeriö aikoo esittää rajavartiolaitoksen valtuuksien tuntuvaa vahvistamista niin, että se voisi hoitaa nykyistä enemmän poliisille kuuluvia tehtäviä. Sisäministeri Kari Rajamäki vahvisti Luxemburgissa oikeus- ja sisäministereiden epävirallisessa kokouksessa, että lakiesitys asiasta annetaan eduskunnalle parin viikon kuluttua.

Muutos antaisi rajavartijoille mahdollisuuden muun muassa tehdä esitutkintaa ja pidätyksiä sekä siirtää kiinniotettuja säilöön. Uudistuksen on määrä palvella erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomen harvaanasuttuja alueita, joilla poliisin saaminen paikalle kestää usein pitkään.

- Poliisin ja tullin kanssa hyvässä yhteistyöhengessä pohjustettu uudistus lisää rajavartioston valtuuksia niin, ettei rajan vaaratilanteissa tarvitse joka kerran odottaa puhelinkopissa poliisin tuloa paikalle, Rajamäki kiteyttää.

Sisäministeri muistutti, että pääkaupunkiseudulla poliisin tulo kestää keskimäärin 12 minuuttia hälytyksestä. Sen sijaan harvaanasutuilla alueilla matka saattaa pitkien etäisyyksien takia kestää tunnin ja jopa pitempään, koska partioita on vähän ja ne saattavat olla muissa tehtävissä.

- Kyse on toimintakyvyn ja turvallisuuden lisäämisestä ja päällekkäisyyksien poistamisesta, Rajamäki huomautti.

Venäjä-yhteistyötä syytä tiivistää

Rajavartioston valtuuksien lisäämisen yhtenä tavoitteena on hakea lisätehoa rajat ylittävän rikollisuuden torjumiseen, joka tällä haavaa yksi EU:n keskeisistä tavoitteista. Rajamäki muistutti, että oikeuteen ja turvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä Venäjän tärkeys on muistettava. Keskustelua siihen suuntaan on hyvä edelleen tiivistää.

Suomea ja EU:ta kiinnostavat myös Venäjän suunnitelmat, joilla se aikoo järjestellä uudelleen rajojensa vartiointia ja sen rakenteita. Uudistukset alkavat näkyä vuosina 2006-2007.

- En usko, että rajavartiointia sillä puolen aiotaan ohentaa dramaattisesti, mutta asiaa on joka tapauksessa pohdittava tarkkaan, Rajamäki sanoi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme