Mainos
Mainos

Rajavartiosto saanut passien leimaväärennökset kuriin

Viime vuonna rajaleimaväärennöksiä paljastui Kaakkois-Suomen raja-asemilla ja Pietarin pääkonsulaatissa yli 230, tänä vuonna enää 16.

Passien lähtö- ja saapumisleimoja väärennettiin viime vuonna ennätysmäinen määrä. Nyt Rajavartiosto on saanut kuitenkin ongelman kuriin, niin että tänä vuonna leimaväärennöksiä on havaittu vain murto-osa viime vuotisesta.

Leimaväärennösten avulla halutaan yksikertaisesti olla Suomessa tai Shengen-maissa yli passin tai viisumin salliman ajan, joka rajoittuu kolmeen kuukauteen puolessa vuodessa.

Valheellisten leimojen avulla saatu vaikuttamaan siltä, että alueella olisi oleskeltu ainoastaan 23 päivää, mutta todellista oleskelua alueella onkin yli 80 vuorokautta. Näin ollen laitonta oleskelua tuleekin noin 60 vuorokautta alueella.

Lähinnä venäläiset ovat oleskelleet laittomasti Shengen-maissa pitkiäkin aikoja väärennettyjen leimojen turvin.Leimaväärennöksestä seuraa automaattisesti maasta käännytys, mutta myös muita sanktioita. Lievimmillään päästään sakkorangaistuksella, mutta vankeustuomiotkaan eivät ole mahdottomia.

Rajaleimojen väärennökset saatu Suomessa aisoihin tehokkaan tutkinnan ansiosta. Yliluutnantti Sami Havian mukaan rajoille on saatu laitteita, joiden avulla väärennökset voidaan havaita.

Rajaleimoja väärennettiin viime vuonna ennätysmäinen määrä passeihin. Viime vuonna rajaleimaväärennöksiä paljastui Kaakkois-Suomen raja-asemilla ja Pietarin pääkonsulaatissa yli 230, tänä vuonna enää 16.

Rajavartiosto on saanut nyt ongelman kuriin. Tänä vuonna leimaväärennöksiä on havaittu vain murto-osa viime vuotisesta.

Rajaleimaväärennökset eivät ole vain Suomen ongelma. Niitä tavataan kaikkialla Euroopassa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 13.07.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme