Mainos
Mainos

Raju ryyppääminen on lisääntynyt

Suomalaisten juominen on kolminkertaistunut 40 vuodessa. WHO:n tuoreen maailmanlaajuisen tutkimuksen mukaan erityisesti raju ryyppääminen on lisääntynyt. Maailmanlaajuisesti noin joka kuudes oli juonut itsensä kovaan humalaan kuluneen kuukauden aikana. Suomessa kännihakuista juomista on huomattavasti enemmän.

Juominen on WHO:n mukaan humalahakuista jos juo esimerkiksi viisi lasia viiniä yhdessä illassa vähintään kerran kuussa. Kyse on siis vähintään 60 grammasta puhdasta alkoholia.

Maailmanlaajuisesti humalahakuinen juominen on kolmessa vuodessa kasvanut 11 prosentista 16 prosenttiin. Suomalaiset juovat kännejä huomattavasti enemmän ja miehet enemmän kuin naiset. Miehistä lähes 52 prosenttia ja naisista 22 prosenttia veti kännit kuluneen kuukauden aikana. Juomatavoissa on maittain suuria eroja ja alkoholin kulutus vaihtelee.

–Suomalaiset käyttävät alkoholia noin kaksi kertaa enemmän kuin maailmassa keskimäärin. Euroopassa ylipäätään käytetään paljon alkoholia ja Suomi sijoittuu tässä Euroopan vertailussa sinne keskikastiin, sanoo alkoholi ja huumeet -yksikön päällikkö Pia Mäkelä Terveyden ja Hyvinvoinnin liitosta.

123 viinipulloa vuodessa

Laajasta WHO:n kyselystä selviää mm. että Italiassa ja Ranskassa juominen on 60-luvulta saakka tasaisesti vähentynyt, kun Suomen kohdalla kasvukäyrä oli 40 vuotta nouseva. Aivan viime vuosina juominen Suomessa on vähän laskenut ja nyt näiden maissa juodaan suurin piirtein saman verran eli reilut 12 litraa puhdasta alkoholia vuodessa. Viinipulloihin muutettuna tämä on noin 123 pulloa viiniä vuodessa. Osa ei tietenkään juo lainkaan, toiset taas sitäkin enemmän.

–Suomessa on yritetty viime vuosina verotuksella hillitä juomista ja alkoholihaittoja ja se onkin vuodesta 2007 eteenpäin vähentänyt kulutusta. Alkoholilain kokonaisuudistus on Suomessa parhaillaan käynnissä, mutta en ota kantaa siihen mitä pitäisi muuttaa. Pitäisikö pulloihin tulla esimerkiksi varoituskylttejä tai sisältötietoa kuten muihin elintarvikkeisiin. Lain mukaan alkoholijuomissa ei nykyään tarvitse olla tarkkoja sisältötietoja, kuten kalorimääriä tai muuta informaatiota, pohtii Pia Mäkelä MTV Uutisten haastattelussa.

3,3 miljoonaa kuolee viinaan

Esimerkiksi Ranskassa ja Australiassa juodaan suurin piirtein saman verran kuin Suomessa eli reilut 12 litraa puhdasta alkoholia vuodessa. Ruotsissa puolestaan kolmisen litraa vähemmän ja Intiassa juodaan 4,3 litraa vuodessa. Tilastojen mukaan Intiassa jotkut juovat todella rajusti ja suurin osa ei lainkaan. Vertailuissa mukana oli myös mm Saudi-Arabia, jossa alkoholi onkin pannassa ja kulutusmäärä 0,2 litraa puhdasta viinaa vuodessa.

Alkoholi tappaa maailmanlaajuisesti yhä enemmän ihmisiä. WHO:n mukaan 3,3 miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain viinaan. Se on 800 000 eli huimasti enemmän kuin vielä kolme vuotta sitten. Alkoholin haittojen vuoksi WHO suosittaakin lisää veroja sekä rajoituksia saatavuuteen ja markkinointiin. Suomessa kaikki keinot ovat jo käytössä, ainoastaan varoituskyltit pullojen kyljestä puuttuvat.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot