Mainos
Mainos

Raju vatsatautiepidemia riehuu päiväkodeissa

Helsingin päiväkodeissa harkittiin lapun laittamista luukulle muutamaksi päiväksi rajun epidemian vuoksi. Yhdessä ryhmässä kaikki lapset sairastuivat parin päivän sisällä.

Päiväkodeissa ja kouluissa riehuu parhaillaan sitkeää vatsatautia. Ripulia ja oksennusta aiheuttavaa rota- ja norovirusta on liikkeellä tasaisesti pitkin maata.

Vaikeat noro- ja rotavirus ovat jokatalvisia vitsauksia, mutta etenkin tänä leutona talvena norovirusta on ollut poikkeuksellisen paljon, kertoo ylilääkäri Markku Kuusi Kansanterveyslaitokselta.

- Norovirus alkoi voimakkaampana joulukuussa ja sen jälkeen tapaukset ovat lisääntyneet meillä joka puolella. Ja rotavirus taas tekee tällaisen vuosittaisen syklin. Tässä alkuvuodesta sairastumiset alkavat yleistyä huomattavasti. Ja sitä rotaviruskautta kestää tuonne keväälle asti.

Vatsatautiepidemian alkamisesta kertoo sekin, että Helsingin muutamissa päiväkodeissa harkittiin jo "lapun laittamista luukulle muutamaksi päiväksi" kovan sairastelun takia. Tilanne oli kaaosmainen, kun esimerkiksi yhdessä päiväkotiryhmässä kaikki lapset sairastuivat parin päivän sisällä.

Käsien pesu tärkeää

Rotavirus on tartuntataudeista vaikein. Se sairastetaan yleensä alle kaksivuotiaana, jolloin se on vaarallisin: ripulointi ja oksennus voivat kuivattaa pienikokoisen elimistön niin, että tarvitaan sairaalahoitoa.

- Rotavirushan aiheuttaa nimenomaan pienillä lapsilla tämmösen hyvin rajun vatsataudin, ja kyllä Suomessakin lapsia joutuu runsaasti sairaalahoitoon vuosittain. Ja kehitysmaissa varmasti satojatuhansia lapsia kuolee vuosittain rotavirustautiin, kertoo Kuusi.

Helsingin Lastenklinikalta kerrotaan, että yleensä kevätkausi on päivystyksessä kiireinen. Vatsataudin aiheuttamia nesteytyksiä tehdään pikkupotilaille tasaiseen tahtiin.

Taudit leviävät nopeasti siellä, missä on ihmisiä paljon koolla: kouluissa, päiväkodeissa, varuskunnissa - ja työpaikoilla. Helsingin kaupungin epidemiologi Hannele Kotilainen muistuttaa, että käsihygienia on tärkeää tartuntatautien ehkäisyssä. Sairastuttuaan pienen lapsen on syytä olla kotihoidossa niin, että oireettomia päiviä olisi ainakin kaksi vuorokautta.

Rotavirusrokote on tulossa Suomessakin ilmaiseksi neuvolarokotteeksi.

Esitys rokotteesta on menossa sosiaali- ja tervesyministeriön käsiteltäväksi lähiaikoina.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme