Mainos
Mainos

Rajua salamointia luvassa Länsi-Suomeen viikonloppuna

Maan länsiosassa paljon vahinkoa aikaan saaneet ukkoset jatkuvat koko viikonlopun. Ilmatieteen laitoksen mukaan tänään ukkostaa eniten Pirkanmaalta Pohjois-Pohjanmaalle ulottuvalla alueella. Myös maan itäosissa voi olla yksittäisiä ukkoskuuroja.

Salamointi voi olla paikoin runsasta. Myrskytuulet puhaltavat enimmillään noin 15 metrin sekuntivauhtia.

Eilisen päivän vakavimmat ukkosvahingot sattuivat Ilmajoella Etelä-Pohjanmaalla ja Hangossa Uudellamaalla. Ilmajoella mies kuoli, kun salama iski häneen illalla Rengonharjun lentokentällä. Hangossa kahdeksan varusmiestä loukkaantui, kun salama iski heidän telttaansa varhain aamulla. Yksi varusmiehistä sai vakavia vammoja ja häntä on pidetty sairaalassa nukutettuna.

Ukkonen sytytti tulipaloja ainakin Loimaalla ja Laitilassa Varsinais-Suomessa, Jokioisissa Hämeessä ja Ulvilassa Satakunnassa.

Etelä-Pohjanmaalla Jalasjärvellä myrsky repi yli 200 neliömetriä dementiakodin kattoa. Tuuli lennätti repaleisen katon palvelutalon pihalle, ja talon asukkaat siirrettiin turvaan rakennuksen toiseen siipeen. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut.

Tuulenpuuskat irrottivat kattoja lisäksi ainakin Pohjois-Satakunnassa Jämijärvellä.

Puita kaatui junaradoille

Ukkosen aikaansaamat sähkökatkot ovat piinanneet ainakin Pirkanmaata ja Pohjanmaata. Enimmillään ilman sähköjä oli eilen muutamia tuhansia talouksia yhtä aikaa. Koteja pimentyi esimerkiksi Parkanossa, Ikaalisissa, Hämeenkyrössä, Nokialla ja Sastamalassa.

Vattenfallin mukaan ensimmäisiä häiriöitä koettiin jo aamulla, mutta ne laajenivat päivän kuluessa. Häiriöiden arveltiin johtuvan pienistä ukkospuuskista, jotka kaatoivat puita linjoille.

Ukkosen katkomat puut ovat haitanneet myös junaliikennettä. Junat Seinäjoelta pohjoiseen joutuivat illalla seisomaan tunnin verran radalle kaatuneiden puiden vuoksi. Raiteille mätkähtäneet rungot haittasivat myös Seinäjoen ja Jyväskylän välistä liikennettä Vesangan kohdalla.

Ukkoset laantuvat Ilmatieteen laitoksen mukaan vasta sunnuntaina ja siirtyvät tuolloin lännestä etelään.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme