Mainos
Mainos

Rakennetyöttömyyteen ei yhtä lääkettä

Rakenteellisen työttömyyden purkaminen vaatii vahvaa talouskasvua, mutta lisäksi tarvitaan tukku muita toimia. Keskeistä olisi vaikuttaa matalapalkkaisen työn kysyntään ja tarjontaan, arvioidaan työministeriön selvityksessä. Myös työttömien ammatillisia valmiuksia on kohennettava.

Työn kysyntää lisäisivät mm. pienituloisiin kohdennetut työantajamaksujen tai työvaltaisten alojen arvonlisäveron alennukset. Selvityksessä ei oteta kantaa veroratkaisuihin, mutta pelkät tuloverokevennykset eivät tehoa kyllin. Työttömille esitetään sekä keppiä että porkkanaa.

Innokkaasti työllistymistään edistäville esitetään takuuta siitä, että palveluja tarjotaan töiden löytymiseen asti. Toisaalta pitkän työttömyyden jälkeen työmarkkinatukea saisi vain osallistumalla tarjottuihin aktiivitoimiin. Lisäksi työvoimatoimiston, kunnan ja Kelan yhteispalvelukokeilu olisi syytä vakinaistaa ja tuottaa työttömien palveluja eri toimijoiden tiiviinä verkostona.

Vaikeasti työllistyviä oli viime vuonna noin 174 000. Raportissa arvioidaan, että heistä reilut 100 000 on tosiasiallisesti työllistettävissä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme