Mainos

Rakennusliitto: Harmaa talous saatava kuriin

SAK:laisen Rakennusliiton puheenjohtajan mielestä alalla rehottava harmaa talous saataisiin kuriin, jos kaikille Suomessa toimiville yrityksille säädettäisiin velvoite rekisteröityä ennakonperintärekisteriin.

Rakennusliitto perää valtiolta aktiivisempia toimia harmaan talouden valvonnassa.

SAK:laisen liiton puheenjohtajan Matti Harjuniemen mielestä tilanne rakennusalalla on tällä hetkellä käsittämätön, sillä pimeän työn salliminen vie verottajalta paljon rahaa. Harjuniemi viittaa asiaa selvitelleen Virke-työryhmän arvioon, jonka mukaan rakennusalan piilotyöllisyys on Suomessa 15 000-20 000 miestyövuotta. Piilotyöllisyys tarkoittaa pimeästi tehdyn työn osuutta.

- Tämä merkitsee 700-800 miljoonan euron verran salattuja työtuloja, yli 10 prosenttia alan arvonlisäyksestä. Vero- ja sosiaalimaksumenetykset ovat 350 miljoonan euron luokkaa, laskee Harjuniemi.

Harjuniemen mielestä hyötyä tulisi verrata vaikka hallituksen köyhyyspakettiin, joka maksaa vuositasolla parhaillaan 90 miljoonaa, tai 200 miljoonan varallisuusveron poistamiseen. Harjuniemi epäilee, että viranomaiset ovat keskittyneet vain rehellisten komennusmiesten päivärahojen verottamiseen. Samalla ulkomaalaiset komennusfirmat toimivat Suomessa ilman minkäänlaista kontrollia

Asia korjautuisi yritysrekisterillä

Veronkierto olisi Harjuniemen mukaan estettävissä yksinkertaisella eduskunnan toimenpiteellä.

- Kaikille Suomessa toimiville yrityksille pitää säätää velvoite rekisteröityä ennakonperintärekisteriin. Tämä mahdollistaisi verottajien yhteistyön yli rajojen. Niinikään työntekijöiltä tulisi periä Suomessa vero ensimmäisestä työpäivästä alkaen.

Säädös ei Harjuniemen mukaan loukkaa kenenkään oikeutta, vaan mahdollistaa verotuksen oikeudenmukaisuuden. Monissa muissa EU-maissa tällaisia rekistereitä on. Nyt viranomaisilla ei ole mitään tietoa edes yritysten olemassaolosta.

Alalla on 10 000 ulkomaalaista

Harjuniemi perustelee tehokkaampia toimia esillä, että rakennusalan harmaan talouden arvioidaan edelleen lisääntyvän, vaikka kontrolli on tehostunut muun muassa poliisin 15-henkisen erikoisosaston ansiosta. Alalla arvioidaan olevan noin 10 000 ulkomaalaista työntekijää, joista merkittävä osa työskentelee ulkomaisten yritysten palveluksessa. Ongelmana on se, että yritykset ja työntekijät eivät maksa veroa mihinkään tai sitten tulovero maksetaan kotimaahan pienemmästä summasta kuin palkka todellisuudessa on.

Kun rehellisiltä yrittäjiltä viedään urakat, heidänkin on ryhdyttävä pimeään urakointiin. Laittoman työvoiman jatkuva lisääntyminen on saanut Rakennusliiton lisäämään omia tarkastuksiaan työmaille. Liitto on julistanut hämäräfirmoiksi epäilyille yrityksille tänä vuonna jo 36 saartoa. Useimmiten kyseessä on Virossa sijaitseva alihankintafirma.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot