Mainos
Mainos

Rakennusliitto otti suojiinsa lakkoon menneet kiinalaiskivityömiehet.

Yli kaksi vuotta Iittalassa työskennelleet kiinalaiset kivityömiehet aloittivat tänään lakon palkkasaataviensa turvaamiseksi. Rakennusliitto ilmoitti tukevansa lakkoa pysäyttämällä työt mm eduskuntatalon lisärakennustyömaalla ensi viikolla, ellei kiinalaistenpalkka-asioita ennen sitä selvitetä. MTV:n uutiset tapasi kiinalaiset, kun he iltapäivällä asettuivat tilapäismajoitukseen rakennusliiton hoiviin.

Kiinalaiset ovat hakanneet kiveä iittalassa kaksi vuotta. Tänään perjantaina he aloittivat lakon, koska ovat saaneet vain murto-osan luvatuista palkoista. Poliisikin on tutkinut kiinalaisten työoloja jo yli vuoden- toistaiseksi tuloksetta. Työoloissa ei ole ollut kehumista.

-Olemme olleet kaksi vuotta Suomessa. Olemme tehneet 16 tunnin työpäiviä, työ on ollut vuorotyötä kaksi vuotta. Olemme työskennelleet ulkotiloissa ja voitte kuvitella kuinka kylmää se on ollut. Suomessa, myös talvella, kertoo kivityömies He Chuan Yong.

Kiinalaiset ovat yrittäneet kääntyä rakennusliiton puoleen, jotta se auttaisi heitä saamaan palkkansa. Rakennusliiton mukaan kiinalaiset ovat saaneet vain kaksi sataa euroa kuussa. Työehtosopimuksen mukaan palkka ilman lisiä on noin kaksi tuhatta euroa. Jos asia ei etene, tukilakko uhkaa pysäyttää ensi viikolla työt eduskuntatalon lisärakennuksella sekä Turun taidemuseon työmaalla.

- Ensi vaiheessa tulemme kaksi kohdetta, joissa Iittalan kivijaloste oy on mukana, pysäyttämään. Toki olemme valmiit pysähtymään jos jotain tapahtuu. Ellei niin tulemme jatkamaan toimenpiteitämme. Suomessa on toki ollut jo monia ulkomaisten työntekijöiden hyväksikäyttötapauksia, mutta kyllä tämä on ehdottomasti räikein, sanoo Kyösti Suokas 2. puheenjohtaja Rakennusliitosta.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme