Mainos

Rakennusten työnseisaus alkoi

Rakennusliiton neljän tunnin mittainen mielenosoituslakko on pysäyttänyt rakennustyöt. Liitto vaatii tiukempia toimia laittomasti toimivaa ulkomaista työvoimaa ja ulkomaisen halpatyövoiman käyttöä vastaan.

Rakennustyöt pysähtyivät puolilta päivin koko maan rakennustyömailla SAK:laisen Rakennusliiton mielenosoituslakon vuoksi. Rakennusliiton työsopimusaloilla toteutettava mielenilmaus alkoi kello 12 ja se kestää neljä tuntia. Sen piirissä on liiton arvion mukaan yli 70 000 työntekijää.

Syynä mielenilmaukseen on rakennustöissä lisääntynyt ulkomaisen halvan työvoiman käyttö. Rakennuksilla käytetään liiton mukaan esimerkiksi virolaisia työntekijöitä, joille maksetaan huomattavasti alempaa palkkaa, kuin mitä suomalaiset työehtosopimukset edellyttäisivät.

Työlupien puuttumisen ohella myös muita lakeja ja säädöksiä rikotaan yleisesti. Liitto arvioi rakennusalalla toimivan pimeän työvoiman määrän nousseen jo 2000:een. Ongelman syynä pidetään viranomaisten sekä urakoitsijoiden ja työnantajien valvonnan riittämättömyyttä. Lukuisten pienten aliurakoitsijoiden käyttöä on vaikea valvoa, varsinkin jos yritykset ovat ulkomaalaisia.

Rakennusliitossa katsotaan pimeän työvoiman käytön heikentävän suomalaisrakentajien työllisyyttä samalla kun vierastyövoimaa kohdellaan kohtuuttoman huonosti. Alhaisen palkan ohella heiltä jäävät saamatta esimerkiksi lomarahat, eläkkeet ja muut sosiaalietuudet. Yhteiskunta menettää harmaan talouden vuoksi verotuloja.

Liitto pitää syyllisinä etenkin ulkomaihin rekisteröityjä yrityksiä. Rakennusliitto on kiistellyt mm. Tampereella toimivan virolaisen yrityksen henkilöstöpolitiikasta, johon kohdistuva hakusaarto on edelleen voimassa. Rakennusliitto järjesti kiista takia syyskuussa neljän tunnin mittaisen paikallisen lakon. Liitto tuomittiin hyvityssakkoihin työrauhavelvollisuuden rikkomisesta. Talotekniikkaliitto on haastanut Rakennusliiton syksyn aikana kahteen kertaan työtuomioistuimeen.

TT epäilee kytköstä tuloneuvotteluihin

Teollisuuden ja työnantajien TT pitää Rakennusliiton lakkoa laittomana ja vääränä keinona ongelmien poistamiseksi. Nyt lakon katsotaan kohdistuvan väärin alalla terveesti toimivia yrityksiä kohtaan.

Työnantajat korostavat, että ulkomaisen työvoiman käytölle on jo olemassa selkeät pelisäännöt. Rakennusliittoa kehotetaan kohtuuttoman painostuksen sijasta pyrkimään yhteistoiminnassa rakennusteollisuuden kanssa viranomaisten valvontatoimien tehostamiseen väärinkäytösten karsimiseksi.

TT:ssä epäillään työtaistelutoimia siitä, että sen taustalla voi olla parhaillaan meneillään olevat työmarkkinaneuvottelut keskusjärjestöjen välillä. SAK on vaatinut ammattiliitoille lisää valvontaoikeuksia, koska se pitää viranomaisvalvontaa riittämättömänä. SAK vaatii myös pääurakoitsijalle lisävastuita työnantajavelvoitteiden noudattamisessa.

Työnantajalta vaaditaan mm. erillisiä vakuuksia työ-, sosiaali- ja verolainsäädännön mukaisista velvollisuuksista sekä näyttövelvollisuutta siitä, että suomalaisia työehtoja noudatetaan. Myös erityisiä tiedotusvelvoitteita ulkomaalaisten työehdoista vaaditaan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot