Mainos
Mainos

Rakettien pauke pelottaa lemmikkiä - mitä teet?

Ilotulitteet aiheuttavat vuosittain suuren määrän lemmikkien karkaamisia, varsinkin koirien. Karkaamisen ehkäiseminen on huomattavasti helpompaa kuin karkulaisen löytyminen, muistuttaa Etsijäkoiraliitto.

Vaikka lemmikki ei olisi aikaisempina vuosina pelännyt pauketta, voi tänä vuonna olla toisin.

Lemmikkien karkaamisen ehkäisemiseksi on olemassa erilaisia keinoja. Tässä on Etsijäkoiraliiton vinkit lemmikin hyvään uuteen vuoteen.

1. Pidä lemmikki sisällä. Koira on hyvä ulkoiluttaa hyvissä ajoin ennen ilotulitusten alkua ja myöhään yöllä sen jälkeen.

Ilotulitusraketteja saa käyttää tänään vain iltakuuden ja aamukahden välillä. Valitettavasti kaikki eivät rajoituksia noudata. Myös papaatit saattavat säikyttää lemmikin.

2. Älä jätä koiraa yksin aidatullekaan pihalle - pelko saa koiran hyppäämään korkeidenkin aitojen yli

3. Varmista, ettei koirasi saa päätään pannasta irti.

4. Sulje ikkunat ja vedä verhot ikkunoiden eteen ilotulituksen aikana.

5. Laita musiikkia soimaan, jotta ilotulituksen äänet vaimenevat.

6. Jos sisätiloissa oleva lemmikki on peloissaan, jätä pelko huomioimatta ja käyttäydy neutraalisti.

7. Vaikka lemmikkisi ei aiemmin olisi pelännyt ilotulitteita, pelko voi alkaa yhtäkkiä.

Älä koskaan ota esimerkiksi koiraa mukaan ulos ilotulitusta katsomaan, muistuttaa Etsijäkoiraliitto.

Jos lemmikki pääsee karkaamaan...

Jos lemmikki kuitenkin katoaa, kannattaa katoamispaikalle jättää oma vaatteesi ja herkkupaloja. Karkulaista voi etsiä perheenjäsenten kanssa, mutta liian isolla joukolla haravoiminen pelottaa karkulaista.

Katoamispaikalle ja lähialueille kannattaa laittaa jopa satoja ilmoituksia puhelinnumeron, kuvan ja tuntomerkkien kanssa. Älä laita ilmoitukseen koiran nimeä. Ilmoita karkaamisesta myös karkulaiset.fi -verkkopalvelussa, Etsijäkoiraliiton neuvontaan 040-724 8614, sekä poliisille että paikalliselle löytöeläintalolle.

Grillaaminen kotipihalla levittää ruuan tuoksua ja rauhoittaa koiraa.

Koulutetut etsijä- eli hajutunnistuskoirat voi pyytää apuun karkulaisen löytymiseksi. Laita esimerkiksi puhtaaseen muovipussiin tai lasipurkkiin karkulaisen hajua - kaulapanta, takki, harja tms. missä on ainoastaan kyseisen eläimen hajua. Tätä hajua tarvitaan, jos etsinnässä käytetään hajutunnistuskoiraa.

Karkulaisen havainneiden ihmisten ei kannata yleensä yrittää ottaa eläintä kiinni vaan ilmoittaa havainnoistaan eläimen omistajalle tai Etsijäkoiraliitolle. Omistajankin pitää muistaa pysyä rauhallisena ja välttää aktiivista kiinniottoa. Etsijäkoiraliitto muistuttaa, että on parempi mennä kyykkyyn, katsoa toiseen suuntaa, puhella rauhallisesti ja houkutella karkulaista ruuan avulla.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme