Mainos
Mainos

Ralf Gothóni: "Nämä viisi kirjaa haluaisin antaa Sinulle"

MTV3 kertoo millaisia kirjoja tunnetut henkilöt antaisivat lahjaksi tärkeälle nuorelle, omalle lapselleen tai tuttavalle, jolle haluavat antaa parastaan.

Kun antaa lahjaksi kirjan, antaa paljon enemmän kuin lahjaesineen - haluaa saajan oivaltavan elämän olennaisia asioita ja saavan uusia ajatuksia. Kirjat ovat monelle parhaita ystäviä, rentouttavia hauskuuttajia ja hienovaraisia opettajia. Ne ovat pyyteettömiä ystäviä, joiden luona voi pysähtyä silloin kun itse haluaa ja viipyä niin kauan kuin hyvältä tuntuu; siksi autiolle saarellekin otetaan mukaan parhaat kirjat.

Viihdekirjallisuutena kvanttimekaniikka

Ralf Gothóni tunnetaan epätavallisena pianistina, musiikin kokonaisvaltaisuuden ymmärtäjänä. Hänen mielestään musiikki välittää informaatiota samalla tavalla kuin kirjallisuus.

-Ammattimuusikoidenkin on tätä joskus vaikea ymmärtää, kertoo Gothóni. -Nuottien käsitemaailma ei ole niin helposti avautuva kuin sanojen vaikka ne kertovat ihmisen sisäisistä tuntemuksista.

Maailmalla yhtenä menestyneimpänä suomalaispianistina pidetty Gothóni kertoo tekevänsä nyt kulttuuripoliittista työtä rakentamalla siltoja eri kulttuureiden välille.

-Juuri ovat takana mestarikurssit Kairossa ja Azerbaidzhanin Bakussa. Siellä oli tavattoman lahjakkaita nuoria ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita länsimaisesta klassisesta musiikista, kertoo opetustyöstä innostunut Gothóni. Hänen johtamansa koulutus jatkuu kesäkursseilla Savonlinnassa, jonne osa näistä opiskelijoista tulee.

Vuonna 1946 syntyneen Gothónin tahti ei ole hidastunut , ehkä päinvastoin. Kesän ohjelmassa on konserttien soittamista ja johtamista Ranskassa ja Espanjassa, pianokilpailutuomarointia ja opetustyötä. - Jumalattoman kiire on koko ajan oppilaiden ja omien esiintymisten kanssa.

Suomessa Gothónia kuullaan tänä kesänä Naantalissa ja Savonlinnassa.

-Sitten on ohjelmassa keskustelua kalojen kanssa, nauraa Gothóni Suomen lomasuunnitelmistaan.

Musiikkia ja kirjallisuutta yhdistää Gothónin mielestä maailmankuvien rakentaminen.

Gothónin yksi lempikirjailija on saksalainen Hermann Hesse.

-Hessen teksti soi, hänen kirjansa ovat merkinneet minulle tavattoman paljon.

Gothónilla on erikoinen yhteys Hesseen: hän sävelsi kamarioopperan Hessen aikoinaan kirjoittamaan librettoon "Ihmeellinen viesti vieraalta tähdeltä". Teos oli sävelletty valmiiksi, kantaesitys ja kaksi muuta esityskertaa Suomessa oli jo sovittu kun Gothóni varmisti vielä tekijänoikeudet Hessen perikunnalta. Selvisi että Hermann Hesse oli testamentissaan nimenomaan kieltänyt tekstiensä näyttämöesitykset. Gothóni sai lopulta poikkeusluvan ja kolme oopperailtaa jäivät historian ainoiksi.

Oopperassa ja liedissä yhdistyvät juuri kirjallisuuden ja sävellyksen tarinat, siksi ne ovat lajityyppeinä Gothónin mieleen.

Pianisti, kapellimestari tunnustaa suoraan ettei nykyään ehdi lukea tarpeeksi, romaaneja ei juuri ollenkaan.

-Sen sijaan luen kvanttimekaniikkaa käsittelevää kirjallisuutta ja seuraan Nasan informaatiopalvelun kautta tähtitaivasta.

Gothóni aloitti viulunsoiton kolmevuotiaana ja pianon kaksi vuotta myöhemmin. Ensimmäinen konsertti oli 15-vuotiaana ja jo silloin tunnustettiin hänen erikoislahjakkuutensa. Sanotaan että hän on saanut monet lopettamaan pianonsoiton - Gothóni soittaa niin jumalaisesti, että harrastaja tajuaa oman tasonsa ja mahdottomuuden päästä lähellekään musiikin ansaitsemaan tulkintaa.

-Nuorena ahmin venäläistä kirjallisuutta ja saksalaista runoutta. Myöhemmin itämaisia filosofioita käsitteleviä teoksia.

-Mika Waltarin tuotantoon tutustuin vasta kymmenen vuotta sitten ja se oli minulle suuri kokemus, kertoo Gothóni.

Professori Ralf Gothóni haluaa antaa Sinulle nämä viisi kirjaa:

1. Hermann Hesse: Demian

Kirja kertoo nuoren mielen oman identiteettinsä etsinnästä suurenmoisella tavalla. Saksalaiselle nuorisolle avautui Hessen kautta uusi näkymä elämään toisen maailmansodan jälkeisessä maailmassa.

2. Intian kansalliseepos Ramajana

Valtavia näkyjä jumalten taisteluista vuosituhansien takaa.

3. Mika Waltari: Sinuhe

Eräs merkittävimmistä historiallisista romaaneista. Ihmiskuvaus ainutlaatuista.

4. Carl Gustav Jung: Unia, ajatuksia, mielikuvia

Suuren hengen nerokkaita ajatuksia.

5: Yrjö Kallinen: Elämmekö unessa

Aina ajankohtainen teos, joka pysäyttää miettimään olennaista mielettömän maailmanmenomme hälinässä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme