Mainos
Mainos

Rannikoiden jäät eivät kestä edes kävelijää

Jää Etelä-Suomen järvissä voi olla paikoitellen hyvinkin paksua, mutta virtapaikoissa, kuten salmissa, niemen kärjissä ja siltojen alla liikkuva vesi kuluttaa jäätä. Näissä paikoissa jää onkin huomattavasti ohuempaa kuin keskellä järveä, varoittaa Suomen Ympäristökeskuksesta hydrologi Johanna Korhonen. Etelä-Suomen suuret järvet jäätyivät vasta pakkaskauden lopulla ja viime aikojen lauhat säät ovat sulattaneet rantoja.

Etelä-Suomeen on ennustettu lähipäiviksi lämpötiloja nollan molemmin puolin. Tällaisilla lämpötiloilla jäät eivät vahvistu, Korhonen muistuttaa. Ohut lumipeite jään päällä tekee jään vielä petollisemmaksi; jäällä liikkuessa on mähdoton nähdä jään heikkoja kohtia.

Korhosen mukaan jokien jäät ovat vielä hyvin ohuita eli siellä ei kannata liikkua ollenkaan.

Maan keski- ja pohjoisosissa jää on järvissä jo niin paksua, että niillä voi kävellä huoletta,sanoo Korhonen.

Lumeton jää houkuttelee

Viikonloppuna useampi ihminen vajosi jäihin, mutta hukkumisilta ilmeisesti vältyttiin. Lumeton jää houkuttelee luistelemaan ja kävelemään. Etenkin rannikoiden jäät ovat kuitenkin vielä niin heikkoja, että sinne ei ole mitään asiaa, sanoo hydrologi Johanna Korhonen.

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot