Mainos
Mainos

Ranskalaisyhtiö Cogema etsii uraania Suomesta

Ranskan ydinaseiden kehittelyssä mukana ollut yhtiö etsii Suomesta uraania. Cogema on jo jättänyt valtaushakemuksia eri puolille maata.

Uraanikaivoshankkeesta kerrottiin Itä-Uudenmaan kunnille viime maanantaina suljettujen ovien takana Askolassa. Ranskalainen Cogema ja ministeriöiden asiantuntijat esittelivät hanketta kunnille. Tiedotusvälineitä ei päästetty sisälle. Kymmenille tuhansille asukkaille ei ole lähetty kaivosasiasta mitään tietoa.

Ranskalaisen ydinjätti Cogeman suomalaisedustaja kieltäytyi haastattelusta. Cogeman omistaa Areva-yhtiö, jonka varapääjohtaja antaa haastattelun Pariisin konttorilla.

- Asiasta ei ole tiedotettu yleisölle, koska varausalueet eivät olleet selvillä, Arevan varapääjohtaja Tim Gitzel kertoo.

Kaivoslaki on ikivanha, jossa valtausvaiheessa ei tarvitse tehdä selkoa ympäristönsuojelukysymyksistä. Uutta kaivoslakia valmistellaan parhaillaan. Valtauksen estäminen on nykyisin lähes mahdotonta.

Kansalaisjärjestöjen mukaan Cogeman maine on ryvettynyt sekä saaste- että työsuojelukysymyksissä.

Yhtiö on osallistunut takavuosina Ranskan ydinaseiden kehittelyyn, tosin nyt yhtiö lupaa käyttää Suomesta mahdollisesti löydettävän uraanin energiantuotantoon eikä ydinaseisiiin.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 18.01.2006)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme