Mainos
Mainos

Rantakangas: Kokoomus siirtyy populismiin

Keskustan varapuheenjohtaja Antti Rantakankaan mielestä kokoomuksen vaatimus alkoholiveron palauttamisesta entiselleen on populismia. Eduskunnan varapuhemies Sirkka-Liisa Anttila puolestaan nostaisi verotusta.

Keskustan varapuheenjohtaja Antti Rantakangas arvostelee kokoomuksen vaihtoehtobudjettia köyhien unohtamisesta ja populismista.

Rantakangas sanoi tänään Rovaniemellä, että kokoomuksen vaatimus alkoholiveron palauttamisesta entiselle tasolleen on silkkaa populismia.

- Tästä seuraisi hulvaton viinaralli Suomen ja Viron välillä ja pimeän kaupan lisääntyminen, Rantakangas sanoi.

Hän kertoi hallituksen kyllä tiedostavan alkoholiin liittyvät ongelmat ja valmistelevan eri toimia, joilla mainontaan ja saatavuuteen vaikutetaan.

Rantakangas tölvi samalla kokoomuksen kesällä julkaisemia eläkepolitiikan tavoitteita siitä, että niissä unohdettiin täysin alle 1000 euroa kuukaudessa saavat eläkkeensaajat.

- Hallituksen linja, jossa pienituloisimpien etuja kohennetaan täsmätoimin, on perusteltu. Kahden vuoden aikana toteutetut yhteensä 160 miljoonan euron ratkaisut parantavat monen erityisryhmän asemaa, Rantakangas kehui.

Esimerkkeinä hän mainitsi vammaiset, omaishoitajat, yksinhuoltajat ja työttömät. Kokoomuksen hän sitä vastoin näytti jättävän vaalienkin jälkeen oppositioon.

- Samaa linjaa on jatkettava tulevinakin vuosina opposition piikittelystä huolimatta, Rantakangas linjasi puheessaan.

Sirkka-Liisa Anttila nostaisi alkoholin verotusta

Eduskunnan varapuhemies Sirkka-Liisa Anttila katsoo, että nuorten alkoholinkäyttöön on puututtava alkoholiveroa korottamalla. Anttilan mielestä jotain on pahasti vialla, kun yläasteikäinen joutuu kesäloman päätteeksi alkoholivieroitukseen.

Anttilan mielestä lapsiasiainvaltuutettu Maria Kaisa Aulan suositusta veronkorotuksista pitäisi kuunnella.

- Lapsiasiainvaltuutetun suositukset alkoholin verotuksen nostamisesta 5-10 prosentilla kaikissa alkoholijuomaryhmissä ja erityisesti ns. limuviinoissa sekä alkoholin mielikuvamainonnan kieltäminen on otettava tosissaan. Elämäntyylimainonnan kielto ehkäisee tehokkaasti juuri lasten alkoholinkäyttöä ja vaikuttaa alkoholia koskeviin asenteisiin, Anttila arvioi.

Anttila sanoo ymmärtävänsä, että kansainvälistä veropolitiikkaa täytyy seurata, mutta arvioi, että veroalesta alkaa nyt jo näkyä liikaa kielteisiä todisteita.

- Alkoholiveron nosto Suomessa purisi erityisesti nuoriin ja varsinkin alaikäisiin käyttäjiin, hän uskoo.

Perho perää keskustan kantaa alkoholiveroon

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Maija Perho kummastelee keskustan erisuuntaisia kantoja alkoholin veronkorotukseen.

Hän viittasi tämänpäiväisessä kannanotossaan varapuheenjohtaja Antti Rantakankaan ja varapuhemies Sirkka-Liisa Anttilan lausuntoihin, ja kysyi, mikä on keskustan kanta alkoholiveron nostoon.

Perhon mukaan taannoisen veronhuojennuksen kielteisistä puolista on saatu riittävästi näyttöä. Myös asiantuntijat ovat laajasti kiinnittäneet huomiota kasvaneisiin alkoholihaittoihin.

- Mainoskielloilla ja pullojen varoitustarroilla ei pystytä puuttumaan kasvaneeseen alkoholin kulutukseen. Tehokkain keino on nostaa väkevien alkoholijuomien veroa ja sitä kautta hintaa. Samalla kulutuksen suuntaa voidaan kääntää miedompiin alkoholijuomiin, Perho opasti.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme