Mainos
Mainos

Raoul Johnsson (kirjoittaja): Kustaa III ja suuri merisota - Taistelut Suomenlahdella 1788-1790

Toimituskunta: Maria Grönroos - Ilkka Karttunen - Tommi Jokivaara - Juhani Kaskeala - Erik Båsk

(John Nurmisen säätiö)

Raoul Johnssonin kirjoittama Kustaa III ja suuri merisota on hämmästyttävä suurteos, joka on näyttävä kulttuuriteko John Nurmisen säätiöltä. Kauttaaltaan tyylikkään ja viimeistä kirjainta myöten huolitellun teoksen voi uskoa olevan aarreaitta asianharrastajille. Esimerkiksi suuri osa teoksen 200 kuvasta julkaistaan Suomessa ensimmäistä kertaa. Monta kiloa painava järkäle käsittelee Ruotsin vallan aikaa, josta myöskään ei meillä ole liikoja kirjoitettu.

Johnsson ei kirjoita vain hallitsijoista ja päällystöstä, vaan yhtä lailla miehistön väsymyksestä, nälästä, paniikista ja silpoutumisista. Kirjasta suorastaan tupruaa savua ja katkua, joiden vuoksi "alemmalla tykkikannella oli miltei mahdotonta hengittää". Johnssonilla on totisesti silmää yksityiskohdille, tunnelmille ja tuoksuille. Johnsson on merihistorian perinpohjainen asiantuntija, joka kirjoittaa silti mukaansatempaavasti. Tänään työ palkittiinkin Tieto-Finlandia -ehdokkuudella.

Teos on helppolukuinen ja lopussa vielä varmuudeksi selvitetään oudompia sanoja kuten staagi, taistelulinja tai tykinkantama. Mikään joka-Taavin lukukirja kallis teos ei kuitenkaan missään tapauksessa ole -sen estää jo sekin, että useimmissa kirjakaupoissa teos on tilaustavaraa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme