Mainos
Mainos

Rapakunto ja bussi vievät alokkaat kotiin

Armeija pohtii parhaillaan, mitä rapakuntoisille alokkaille tehdään. Alkuvuonna ennätysmäärä alokkaista on keskeyttänyt palveluksensa. Kaartin jääkärirykmentissä tehdään alokkaille heti uusi terveystarkastus, joka passittaa joka kymmenennen kotiin. Karjalan prikaatin keskeytysprosentti on saatu pienemmäksi jakamalla varusmiehet kunnon mukaan ryhmiin ja huolehtimalla kuljetus lähes kotiovelle.

MTV3 kertoi eilen, että ennätysmäärä alokkaita on keskeyttänyt palveluksensa tässä kuussa jo kahden ensimmäisen viikon aikana. Maavoimien joukko-osastot on jättänyt jo tuhatkunta varusmiestä, luku tarkoittaa noin joka kymmenettä varusmiestä.

Kaartin jääkärirykmentissä keskeyttäneiden määrä hipoo jo 20:ntä prosenttia. Esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Timo Mustaniemi sanoo, että varuskunnassa otetaan vastaan portista kaikki ne, jotka sinne kutsunnoista lähetetään.

- Teemme kaikille alokkaille heti ennakkotarkastuksen, koska haluamme varmistaa, että kaverit ovat terveitä. Tulotarkastuksiimme osallistuvat lääkäri ja sairaanhoitaja. Pääosa poistuneista eli 12-15 prosenttia lähtee näiden tulotarkastusten jälkeen, Mustaniemi sanoo.

Kaartin jääkärirykmentin Mustaniemi sekä myös Reserviupseerikoulun esikuntapäällikkö, eversti Kari Veijalainen toivovat, että jo kutsunnoissa kiinnitettäisiin enemmän huomiota sekä fyysisiin että psyykkisiin ongelmiin.

- Meillä on ollut Kymenlaaksossa esimerkiksi Kunnossa kassulle -kampanja, jossa jo kutsunnoissa yritetään puuttua riskiryhmiin ja kannustaa alokkaita aloittamaan liikunta joko seuroissa tai omatoimisesti, Veijalainen kertoo.

Kaikkien aseen kanssa armeijassa heiluvien pitää olla Mustaniemen mukaan terveitä eikä hän niinkään halua tuijottaa lukuihin sinänsä.

- Kaikkien palveluksessa olevien on oltava terveitä, turvallisuus taataan vain sitä kautta. Kenenkään hengellä ei pidä leikkiä, ei toisenkaan.

- Aina unohdetaan myös se, että ne, jotka suorittavat varusmiespalveluksensa kokonaan, ovat erittäin motivoituneita ja erittäin hyvää joukkoa, Mustaniemi sanoo.

Ovelta ovelle -bussi saa kiitosta

Karjalan prikaatissa, jossa keskeyttämisprosentti on pienentynyt joukko-osastoista pienimmäksi eli alle kymmeneen, on kiinnitetty varusmiesten huonoon alkukuntoon erityistä huomiota.

- Alokkaat jaetaan kuntoryhmiin eli heikompikuntoiset ovat ensimmäisessä ryhmässä ja parhaat omassaan. Näin alokkaat saavat oman lähtökuntonsa perusteella nousujohteista liikuntakoulutusta, sanoo Karjalan prikaatin esikuntapäällikkö, eversti Hannu Hyppönen.

Edellisen vuosikerrat kertovat aina nuoremmilleen, mikä on ollut meininki intissä. Hyppösen mukaan Karjalan prikaatista on kerrottu hyvää, koska se on haluttu palveluspaikka.

- Kysymme aina varusmiehiltä palautetta inttiajasta ja olemme saaneet arvosanaksi erittäin hyvä eli 4,1 asteikolla 1-5. Varusmiehet tekevät esimerkiksi jokaisen harjoituksen jälkeen itseanalyysiin siitä, miten harjoitus meni, Hyppönen kertoo.

- Lisäksi olemme järjestäneet lomakuljetukset hyvin. Joka perjantai kello 15 meiltä lähtee 40 bussia melkein ovelta ovelle. Näistä sujuvista lomakuljetuksista on tullut paljon hyvää palautetta varusmiehiltä.

Samanlaisia sujuvia lomakuljetuksia on käytössä muissakin varuskunnissa. Hyppösen mukaan puolustusvoimissa jaetaankin hyviä ideoita benchmarking-hengessä muillekin.

Tästä on puhe:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme