Mainos
Mainos

Raportti: Äärimmäiset sääilmiöt voivat yleistyä

Kasvihuonekaasupäästöjen määrän kasvaminen saattaa johtaa äärimmäisten sääilmiöiden yleistymiseen tulevina vuosikymmeninä.

Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n osaraportin mukaan merenpinnan nousu, tulvat ja myrskyt uhkaavat aiheuttaa ongelmia etenkin kehittymättömillä alueilla, rannikkoseuduilla ja asutuilla pienillä saarilla.

Paneeli varoittelee, että massiiviset tulvat voivat lamauttaa yhteiskuntia. Veden- ja sähkönjakelu saattaisi lakata toimimasta eikä sairaita ihmisiä pystyttäisi hoitamaan, mikä johtaisi tautien leviämiseen. Luonnonkatastrofit voisivat myös vaikeuttaa ruuan ja puhtaan veden saamista.

IPCC:n mukaan väestönkasvu, kaupungistuminen ja talouskehitys kasvattavat riskejä huomattavasti.

Paneeli arvioi, että ilmastonmuutoksen aiheuttamat vahingot voivat nousta joissakin vähemmän kehittyneissä maissa useisiin prosentteihin bruttokansantuotteesta. Vaarassa ovat etenkin maat, joissa perusinfrastruktuuri ja -palvelut ovat keskinkertaisia.

Ilmastonmuutoksen eteneminen ja keskilämpötilan nousu vaikeuttaa myös laajasti maataloutta ja kalastusta.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme