Mainos
Mainos

Raportti: Ilmansaasteet tappavat Suomessa yli tuhat joka vuosi

Ilmansaasteet aiheuttavat Suomessa vuosittain noin 1600 ennenaikaista kuolemaa, arvioidaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen hankeraportissa.

Ilmansaasteista leviää esimerkiksi haitallisia aineita sisältäviä hiukkasia, jotka kulkeutuvat keuhkoihin ja siirtyvät osittain verenkiertoon ja muualle kehoon. Hiukkaset lisäävät sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksia ja siten myös kuolemia. Kuolemien lisäksi ilmansaasteet lisäävät väestön keskimääräistä tautitaakkaa. Haitat korostuvat ihmisillä, joilla on jo ennestään sairauksia.

Raportissa kerrotaan, että ilmansaasteiden aiheuttamassa kuolemantapauksessa elinikä lyhenee keskimäärin 16 vuotta.

Puolet Suomen pienhiukkaspitoisuuksista on ulkomailta tulevia kaukokulkeumia. Puolet on peräisin kotimaisista päästölähteistä. Haitoille altistumiseen vaikuttavat päästölähteen määrä, sijainti ja korkeus. Eniten haittoja syntyy pienhiukkaspäästöjen kaukokulkeumista sekä puun pienpolton ja liikenteen pienhiukkaspäästöistä.

Hankkeen rahoittivat ympäristöministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme