Mainos
Mainos

Raportti: Kuntien talous yhä tiukemmalle

Kunnallisverotus kiristyy ja palvelumaksut lisääntyvät seuraavien 20 vuoden aikana, arvioivat kunta-alan asiantuntijat tuoreessa tulevaisuusraportissa. Myös kuntaliitoksia on odotettavissa aiempaa enemmän, kertoo raportti.

Kuntalaisen kannalta tulevaisuusraportti on korutonta kertomaa; kuntien talous heikkenee edelleen ja kunnallisverotus kiristyy. Taloutta paikataan myös uusilla ja entistä suuremmilla palvelumaksuilla. Kunnat järjestävät vain ne palvelut, jotka laki määrää. Tämä heittää varjon luonnollisesti vapaaehtoisesti järjestettävien palvelujen päälle. Uhan alla ovat ensisijaisesti nuoriso-, kulttuuri- ja liikuntapalvelut. Myös subjektiiviset oikeudet - esimerkiksi kaikkien oikeus päivähoitoon - tulevat todennäköisesti uuteen harkintaan. Kaikenkaikkiaan kuntien palvelut siis kutistuvat ja ihmisten omavastuu kasvaa.

Alue- ja kuntaministeri Hannes Manninen ounastelee maksujen nousua. Mannisen mukaan mm. kunnallisvero nousee melko väistämättömästi.

Kuntaliitokset lisääntyvät rajusti

Kunta-alan tulevaisuusraportin mukaan kuntakenttää uhkaa myös entistä pahempi kahtiajako menestyjiin ja taantujiin. Kuntien määrä laskee voimakkaasti ja kuntakoko kasvaa. Kuntaministeri Manninen uskoo kuntaliitosten tapahtuvan vapaaehtoisesti.

Sisäministeriöllä on työn alla kunta- ja palvelurakennehanke, jossa mietitään millaisilla kuntarakenteilla palvelut pystytään turvaamaan.

Sisäministeriön ratkaisuja on odotettavissa vielä tällä vaalikaudella.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 11.05.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme