Mainos
Mainos

Raportti: Rahastotalous sallittava kaikille yliopistoille

Lisäksi selvitysmiehet ehdottavat, että tutkintooon johtava tilauskouluvienti sallittaisiin kolmansien maiden kansalaisille.

Selvitysmiehet ehdottavat rahastotalouden sallimista kaikille yliopistoille. Rahastotalous antaisi yliopistoille mahdollisuuden esimerkiksi omistaa osakkeita tai kiinteistöjä sekä järjestää siellä taloudellista toimintaa. Tämä on nykyisellään mahdollista vain Helsingin yliopistolle ja Åbo Akademille.

Tänään julkistetussa väliraportissa ehdotetaan, että tiedettä ja taidetta tukevien lahjoitusten verovähennykset poistettaisiin yhteisöiltä ja muiden verovähennysoikeutta korotettaisiin. Muutoksen uskotaan lisäävän muun muassa yritysten halukkuutta rahoittaa yliopistotutkimusta.

Raportissa myös esitetään, että tutkintoon johtava tilauskoulutusvienti sallittaisiin Euroopan talousalueen ulkopuolisten maiden kansalaisille. Käytännössä suomalainen yliopisto järjestäisi koulutuksen tilaajan kustannuksella. Ulkomaalaisopiskelijoille kaavailtuun lukukausimaksuun ei väliraportissa otettu kantaa.

- Yliopistojen pitäisi saada koulutuspalvelujen myynnistä sen verran tuloja, että se olisi kannattavaa, hallitusneuvos Niilo Jääskinen kertoi raportin luovutustilaisuudessa Helsingissä.

Lisäksi yliopistojen taloudellista ja hallinnollista ohjausta haluttaisiin yksinkertaistaa. Selvityksen mukaan yliopistoyhtiöille tulisi luoda omat, niiden toimintaan soveltuvat periaatteet.

Hallitusneuvos Jääskinen ja professori Jorma Rantanen pohtivat väliraportissa, miten yliopiston taloudellista toimivaltaa voitaisiin vahvistaa lyhyellä aikavälillä. Lisää ehdotuksia yliopistojen talous- ja hallintouudistuksista on odotettavissa vuoden loppuun mennessä.

Kalliomäki korostaa liiketaloudellista osaamista

Opetusministeri Antti Kalliomäki patistaa yliopistoja omaksumaan liiketaloudellisen ajattelun nykyistä vahvemmin. Hän kertoo kannattavansa ehdotusta rahastotalouden laajentamista, mutta korostaa myös yliopistojen tarvetta kehittää omaa toimintaansa.

Tutkintoon johtavan kansainvälisen tilauskoulutuksen salliminen edistää ministerin mielestä yliopistojen kansainvälistymistä. Hän pitää palvelutuotannon kehittämistä välttämättömänä Suomelle.

- Korkeaan osaamiseen perustuvaa koulutuskauppaa ei pidä poissulkea yliopistojen ulottuvilta, ministeri perustelee.

Sen sijaan ehdotettuun verovähennysoikeuksien uudistukseen Kalliomäki suhtautuu varauksellisemmin. Hänestä se liittyy laajempaan veropoliittiseen harkintaan.

Yliopistot neuvottelemaan virkaehtosopimuksista?

Väliraportissa esitetään yliopistoille lisää valtaa määrätä henkilöstönsä palvelussuhteen ehdoista. Ehdotuksen mukaan työnantajaa voisi virkaehtosopimusneuvotteluissa edustaa neuvottelukunta, johon kuuluisi viisi yliopiston rehtorien neuvoston nimeämää edustajaa sekä kaksi edustajaa ministeriöstä.

Tieteentekijöiden liitto tyrmää ehdotuksen tuoreeltaan. Sen mielestä yliopistot eivät ole kypsiä muutokseen.

- Määräaikaisten tilanne ja se, että yliopistot eivät noudata velvoitteitaan esimerkiksi matkakustannusten ja päivärahojen maksamisessa, osoittavat selvästi yliopistoilla olevan matkaa hyvään henkilöstöpolitiikkaan, sanoo Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Antero Puhakka kannanotossaan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme