Mainos
Mainos

Raportti: Suomen äidit maailman toiseksi onnekkaimpia

Suomi on maailman toiseksi paras maa synnyttää, toteaa kansainvälisen avustusjärjestön raportti. Indeksivertailun mukaan ero "parhaiden" ja "huonoimpien" maiden välillä on valtavan suuri.

Kansainvälinen humanitaarinen avustusjärjestö Save the Children on julkaissut vuosittaisen raporttinsa maailman parhaimmista ja huonoimmista maista tulla äidiksi.

Jo seitsemättä vuotta peräkkäin kärkisijoilla ovat olleet Skandinavian maat; kärjessä komeilee Ruotsi ja jaetulla toisella sijalla ovat puolestaan Suomi ja Tanska. Yhdysvallat ja Iso-Britannia jakavat yhdessä kymmenennen sijan. Listan pohjimmaisina ovat Saharan eteläpuoleisen Afrikan valtiot Mali, Burkina Faso ja Niger.

Raportin mukaan ero listan kärkipään ja pohjimmaisten maiden välillä on valtava. Esimerkiksi Ruotsissa lähes kaikki äidit ovat luku- ja kirjoitustaitoisia, kun taas mm. Etiopiassa vain 34 prosenttia naisista osaa lukea ja kirjoittaa. Myös imeväiskuolleisuus on Etiopiassa lähes 40-kertainen verrattuna ruotsalaislapsiin.

Raportissa tarkasteltiin mm. äitien terveyttä, koulutustasoa ja elinikää 125 maassa.

Kaksi miljoonaa vauvaa kuolee vuosittain kehitysmaissa

Save the Children -järjestön mukaan joka viides noin kymmenestä miljoonasta lapsesta, jotka kuolevat ennen viidettä ikävuottaan, kuolee alle vuorokauden ikäisenä. Lisäksi noin miljoona vauvaa menehtyy ensimmäisen elinviikkonsa aikana ja noin neljä miljoonaa ensimmäisen elinkuukautensa aikana.

Noin 70 prosenttia näistä kuolemista olisi vältettävissä, järjestö huomauttaa. Esimerkiksi äitien jäykkäkouristusrokotus sekä koulutettujen kätilöjen läsnäolo synnytyksessä ehkäisee vastasyntyneiden kuolemia ratkaisevasti.

-Kaikkein yksinkertaisimmat terveydenhoitotoimenpiteet, joita me voimme pitää itsestäänselvyytenä, tekee ratkaisevan eron elämän ja kuoleman välillä, huomauttaa Save the Childrenin johtaja Jasmine Whitbread.

Raportin mukaan vauvojen kuolinsyynä on useimmin tulehdukset, synnytyskomplikaatiot tai alhainen syntymäpaino. Järjestön mukaan vastasyntyneiden kuolemat ovat "maailman vähiten huomioitu terveysongelma".

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme