Mainos
Mainos

Raportti: Suomen huumekauppa vaatimatonta

Suomen huumemarkkinat ovat pienemmät kuin Euroopassa keskimäärin, kertoo Stakesin tuore Huumetilanne Suomessa 2004 -raportti.

Stakesin raportin mukaan huumekauppa on Suomessa keskittynyt yksityisasuntoihin. Toisin kuin suurimmassa osassa Euroopan pääkaupunkeja, Suomessa ei ole paikkoja tai kaupunginosia, jotka olisivat tunnettuja huumekaupastaan. Katukauppa on ylipäänsä Suomessa varsin vähäistä.

Stakesin julkaiseman Huumetilanne Suomessa 2004 -raportin mukaan myös huumeisiin liittyvät järjestyshäiriöt ovat Suomessa harvinaisia. Säilöönotot sekä väkivalta- ja ryöstörikollisuus liittyy useimmiten alkoholin käyttöön. Raportin toimittaneen erikoissuunnittelija Ari Virtasen mukaan syy huumeongelman pysymiseen piilossa on tehokkaassa katuvalvonnassa.

-Poliisilla on myös laajat valtuudet puuttua huumeiden käyttöön, joten se pysyy piilossa. Katukaupan vähäisyyteen vaikuttaa myös suomalaisten kielteinen asenne huumeita kohtaan. Eri huumeilla on Suomessa eriytyneet markkinat. Virtasen mukaan esimerkiksi synteettisiä huumeita tarjotaan eri paikoissa ja eri ihmisille kuin kovia huumeita.

Huumausaineiden tarjonta ja hinnat riippuvat kansainvälisistä suhdanteista. Heroiinin tilalle Suomen markkinoilla on noussut myös korvaushoidossa käytetty buprenorfiini. Aiemmin sitä haettiin lääkärien kirjoittamilla resepteillä Ranskasta ja myöhemmin Virosta, mutta kun reseptinkirjoitusmääräyksiä tiukennettiin, rinnalle muodostuivat laittomat markkinat.

Vaikka Suomen huumemarkkinat ovat pienemmät kuin Euroopassa keskimäärin, poikkeuksellista täällä on juuri buprenorfiinin ja amfetamiinin runsas käyttö ja tarjonta.

"Kannabiksen kotiviljely vaihtoehto huumemarkkinoille"

Kannabiksen kotikasvatus omaan käyttöön on Suomessa yleisempää kuin yleisesti luullaan. Näin kertoo oikeusministeriön neuvotteleva virkamies Aarne Kinnunen. Kinnusen mukaan kannabiksen kotikasvatus on verrattain helppoa ja riskitöntä, mikä voi vaikuttaa sen yleisyyteen. Lisäksi kannabiksen kasvattaminen kotona tarjoaa vaihtoehdon rikollisille huumemarkkinoille.

Sen sijaan synteettisten huumeiden valmistukseen tarkoitettuja kotilaboratorioita ei Kinnusen mukaan Suomessa juuri tavata.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme