Mainos

Raportti: Syrjäseudun vanhusten palvelut pyörille

Kirkonkylän ulkopuolella asuva ikääntyvä väestö jää usein ilman palveluja. Alue- jakuntaministerin mukaan kunnat eivät yksin selviydy ikääntymisen aiheuttamista kustannuksista.

Monen syrjäseudun vanhuksen tilanne on vaikea, koska he eivät saa tarvitsemiaan palveluja.

Yli viiden kilometrin päässä palveluista asuu noin 100 000 on vanhusta. Kaupat ja apteekki ovat kirkonkylässä, ja sinne on vaikea päästä. Bussivuoroja on lopetettu, ja moni vanhus on ilman ajokorttia. Moni asuu yksin ja haluaisi asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään.

Sisäministeriön työryhmä selvitti ikääntyvän väestön palveluita syrjäseuduilla. Sen raportin mukaan palvelut on saatava pyörille, vanhusten asumisoloja parannettava ja tieverkko on pidettävä kunnossa. Työryhmä on luovuttanut raporttinsa alue- ja kuntaministeri Hannes Manniselle.

Työryhmän puheenjohtaja, sisäministeriön ylijohtaja Paavo Pirttimäki sanoo, että palvelujen järjestämisellä on kiire. Syrjäseutujen vanhusten auttamiseksi on löydettävä keinoja, jotta käytännön elämä saadaan sujumaan.

Yhteistyö avaintekijä

Alue- ja kuntaministeri Hannes Manninen pitää eri tahojen yhteistyötä avaintekijänä syrjäseutujen palvelujen turvaamisessa.

Manninen korostaa, että palvelutuotannon peruslähtökohta on kansalaisten yhdenvertainen kohtelu asuinpaikasta riippumatta.

- Kunnat ovat hakeneet uusia toimintamalleja syrjäseutujen palveluongelmien ratkaisuun, mutta ne eivät selviydy yksin ikääntymisen aiheuttamista kustannuksista. Valtion tulee osaltaan osallistua kustannusten korvaamiseen, ministeri sanoo.

Mannisen mielestä on erittäin tärkeää, että maaseudun ja erityisesti syrjäseutujen vanhuksille kyetään tarjoamaan riittävät edellytykset mahdollisimman pitkään kotona asumisen turvaamiseksi.

- Kuntien on huolehdittava tarpeellisista asiointikuljetuksista, mikäli julkisia liikenneyhteyksiä ei ole tarpeeksi tarjolla, Manninen linjaa. -Kun valtio tarjoaa tukea pääkaupunkiseudun julkisiin liikennehankkeisiin, niin tukea tulee osoittaa myös sinne, missä ilman valtion apua ei ole julkista liikennettä.

Manninen toteaa, että ilmiöt, jotka ovat nyt nähtävissä syrjäseuduilla, laajenevat suureen osaan maata. Väestömme ikääntyminen vaikuttaa kaikkiin suomalaisiin ja ratkaisut on haettava laajalla yhteistyöllä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot