Mainos
Mainos

Rappukäytävä taideteoksena

Porrashuoneet - helsinkiläisten porrashuoneita 1800-luvulta 1940-luvulle

(Toimituskunta: Anne Mäkinen, Sari Saresto, Liisa Suvikumpu)

(Helsingin kaupunginmuseo)

Suomen arvokkaita portaikkoja tunnetaan huonosti, ja siksi niiden suojelu on ollut vaikeaa. Helsingin kaupunginmuseo on nyt kartoittanut pääkaupungin hienoimmat porrashuoneet ja julkaissut niistä tyylikkään kirjan.

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden sisäänkäyntien arvostus on kasvamassa. Huolellisesti kunnostettu ja kaunis portaikko nostaa asunnon arvoa ja kuvastaa aikansa ihanteita.

Helsingin kaupunginmuseon väki on luetteloinut 850 portaikkoa. Suuri osa niistä on vaurautta ja sivistystä huokuvia aarteita, joita ei yleensä pääse kutsutta katsomaan. Sikälikin teoksen julkaisu on kulttuuritapaus, että se antaa kaikille mahdollisuuden tunnettujen ja tuntemattomien porrashuoneiden monipuoliseen tarkasteluun.

Esimerkiksi Säätytalo (Snellmaninkatu 9-11) rakennettiin kansalliseksi symboliksi, joten sen portaikko on yhtä mahtipontinen kuin eurooppalaiset esikuvansa. Kemian laitoksen ”Arppeanumin” rakentaminen (Snellmaninkatu 3-5) maksoi enemmän kuin samaan aikaan valmistunut Uspenskin katedraali, ja nykyinen Helsingin yliopistomuseo muistuttaakin venetsialaista palatsia.

Töölön eteishallit komeilevat puolestaan klassismin kuvastolla tai funktionalismin yksinkertaisella tyylikkyydellä. 1930-luvulla ihmisten maku oli muuttunut ja koristeellisia portaikkoja pidettiin imelinä, mauttominakin. Monien koristeellisten kuvioiden päälle vedettiinkin sumeilematta valkoista maalia.

Samoin varsinkin hisseillä on tuhottu monet portaikoista, sillä väärässä paikassa hissi voi tuhota portaikon koko luonteen ja tunnelman. Tällaiset tutkimukset ovatkin yksi tapa lisätä arvostusta ja asukkaiden ylpeyttä kodeistaan.

Helsingin kaupunginmuseon monivuotinen inventointihanke alkoi, kun Pohjoisranta 10:n hienostuneeseen ja hyvin säilyneeseen art nouveau -porrashuoneeseen alettiin suunnitella 2000-luvun alussa hissiä. Samalla Helsingin kaupunginmuseon rakennustutkijat huomasivat, kuinka huonosti Helsingin arvokkaat sisätilat tunnetaan.

Tutkimuksen tuloksena on paitsi komea kirja "Porrashuoneet - helsinkiläisten porrashuoneita 1800-luvulta 1940-luvulle", myös verkkonäyttely.

Kaupunginmuseon valokuvaaja Juho Nurmi on ottanut upeat kuvat, jotka ovat tietysti oleellisia. Tyylikkään ja uraauurtavan kirjan soisi olevan ehdolla Tieto-Finlandia -palkintoon.

Kirjoittaja on erikoistoimittaja MTV3:n kulttuuritoimituksessa. Kotimainen kirjallisuus oli aikoinaan yliopistossa hänen pääaineensa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme