Mainos
Mainos

Rapuruttoa tavattu Kemijoessa

Rapurutto leviää vesistöstä toiseen rapusiirtojen ja pyyntivälineiden mukana. Ainoa keino estää rapuruton leviäminen on pyyntivälineiden huolellinen desinfiointi.

Kemijoen alajuoksulla Tervolan Taivalkoskelta on varmistunut rapuruttoepäily. Lapin TE-keskus suosittaa, että varotoimena koko Kemijoen vesistöalueen ravustus lopetettaisiin viimeistään huomenna.

Näyteyksilön todettiin Elintarviketurvallisuusviraston jatkotutkimukssa sairastaneen rapuruttoa. Lapin TE-keskus arvioi, että rapuruttoepidemia tuhoaa todennäköisesti Taivalkosken patoaltaan alapuolisen Kemijoen rapukannat lähes täysin.

Rapurutto leviää vesistöstä toiseen rapusiirtojen ja pyyntivälineiden mukana. Leviämisriskiä aiheuttavat myös rapuja ostavien välittäjien kuljetusautot, jotka kiertävät ympäri Suomea rapuja keräämässä.

Pyydettäessä rapua eri vesistöissä on pyyntivälineiden puhtauden kanssa oltava ehdottoman tarkkana. Pyydykset on aina desinfioitava siirryttäessä vesistöstä toiseen. Desinfiointi voidaan tehdä keittämällä pyydyksiä vähintään 10 minuuttia, kuivaamalla saunassa 60-80 asteessa vähintään viisi tuntia tai pakastamalla -10 asteessa vähintään vuorokausi.

Myös veneiden puhtaudesta on pidettävä huolta, sillä rapuruton itiöt voivat elää muutaman viikon ravun ulkopuolella, joten esimerkiksi veneen pohjalle jäänyt vesi voi toimia kasvualustana.

Rapurutosta ei ole haittaa ihmiselle.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme