Mainos
Mainos

Rapusaaliista odotetaan normaalia

Viime viikkojen helteet ovat vauhdittaneet rapujen kuoriutumista pienissä järvissä, joissa saaliit saattavat olla tavanomaisia heti ravustuksen alkaessa. Ravustuskausi alkaa ensi torstaina.

Tämänvuotisesta rapusaaliista odotetaan alkukesän kylmyydestä huolimatta normaalia.

-Viime kesän kylmät säät hidastivat rapukantojen kehittymistä. Lisäksi kolea kevät viivästytti rapujen kuorenvaihtoa ja poikasten kehittymistä, sanoo Raputietokeskuksen rapubiologi Japo Jussila.

Viime viikkojen helteet ovat vauhdittaneet rapujen kuoriutumista pienissä järvissä, joissa saaliit saattavat olla tavanomaisia heti ravustuksen alkaessa.

-Laiskasta alusta huolimatta saaliista on tulossa normaali. Kauden päättyessä mertoihin on mennyt 3-4 miljoonaa rapua. Saaliista runsaat puolet on jokirapuja ja loput täplärapuja, arvioi Jussila.

Raputietokeskuksen tuoreiden havaintojen mukaan jokirapu- ja täplärapusaaliit vaihtelevat vuosittain eri tavoin. Jokirapusaaliit ovat olleet vuodesta toiseen melko tasaisia.

-Ensimmäistä kertaa on käynyt ilmi, ettei täpärapu lisäänny yhtä suoraviivaisesti kuin aluksi oletimme. Täplärapujen lisääntyminen näyttää vuosituhannen alussa paikoin epäonnistuneen. Siksi pyyntikokoon tulevien täplärapujen määrä on tavallista pienempi. Kannat voivat palautua ennalleen muutamassa vuodessa, ennakoi Jussila.

Esimerkiksi Säkylän Pyhäjärvestä pyydettiin toissa kesänä 300 000 rapua ja viime kesänä 160 000. Myös Etelä-Päijänteella täplärapujen lisääntyminen ei ole ollut yhtä nopeaa kuin heti istutusten jälkeen. Pohjois-Amerikasta siirretty täplärapu kestää rapuruttoa paremmin kuin kotoinen jokirapu. Rutto saattaa kuitenkin Raputietokeskuksen arvion mukaan heikentää myös täpläravun kantoja.

Viime vuonna rapuruttoa todettiin kaikkiaan 14 vesistössä. Tänä vuonna on tullut tietoon kaksi epäilyä. Toinen rapuruton mahdollisesti saastuttama vesistö on Etelä-Savossa ja toinen Itä-Uudellamaalla.

Rapurutto leviää muun muassa ravustajien pyydysten välityksellä. Pyyntivälineet on aina puhdistettava ennen kuin ne siirretään vesistöstä toiseen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme