Mainos
Mainos

Rask: Apurahoista rekisteri

Opetusministeri Maija Rask tahtoo keskustella yliopistojen rehtoreiden kanssa apurahojen saajien rekisterin perustamisesta. Toistaiseksi vain neljä yliopistoa on perustanut opetusministeriön työryhmän tahtoman rekisterin - kuusitoista ei sitä ole tehnyt. Rekisteriin olisi tarkoitus kerätä tiedot ulkopuolisisten apurahojen saajista, jotta väärinkäytöksiltä voitaisiin välttyä.

Yliopistojen tulisi luoda rekisteri ulkopuolisia apurahoja saavista tutkijoista, tahtoo opetusministeriön työryhmä. Näin tiedettäisiin, millä rahalla tutkimusta tehdään.

MTV:n Uutisten kysely yliopistojen rehtoreille kertoo, että kuudestatoista yliopistosta rekisteri puuttuu. Kyselyyn vastasivat kaikki rehtorit. Vain Kuopio, Turku, Jyväskylä ja Kuvataideakatemia pitävät rekisteriä.

-Yksi niistä asioista joista keskustellaan on se, että mikä on se este, että tällaista listaa ei voitaisi tehdä. Tämän kaiken tarkoitushan on, että rahat käytetään parhaalla mahdollisella tavalla, opetusministeri Maija Rask sanoo.

Kuudestatoista rekisterittömästä yliopistosta kaksi aikoo luoda rekisterin. Neljä harkitsee, seitsemän ei aio rekisteriä tehdä. Moni pitää sitä turhana byrokratiana.

Ministeri ei kuitenkaan patista yliopistoja rekisterien tekoon minkään rangaistuksen uhalla.

-Minä luulen, etten lähde millekään keppilinjalle, vaan hyvässä yhteistyössä pyritään löytämään sopivat ratkaisut.

Sen sijaan asia, jossa ministerin pää ei keskusteluilla käänny, on opetuksen maksuttomuus. Seitsemäntoista rehtoria kahdestakymmenestä tahtoo vähintään keskustella maksuttomuudesta luopumisesta.

-Lähivuosina on nähtävissä yliopistojen rahoituskriisi. Tällä hetkellä tiedossa on lähivuosiksi pientä lisäystä, mutta ei ollenkaan suhteessa meidän lisättyihin velvoitteisiimme, Helsingin yliopiston rehtori Kari Raivio sanoo.

-Tämän hallituksen aikana tutkintoon johtava opetus yliopistossa on maksutonta, Rask vastaa.

Tulevaisuudesta ei vielä tiedä - yliopistoväen kannattaa lukea seuraavan hallituksen ohjelma tarkkaan.

(MTV3)

(Yhdeksän uutiset 03.12.2001)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme