Mainos
Mainos

Raskas työ saa opettajat vaihtamaan alaa

Joka viides vastavalmistunut opettaja vaihtaa alaa muutaman vuoden kuluttua valmistumisestaan. Syynä tähän on vaativaan työhön nähden liian alhainen palkka. Tuore väitöskirjatutkimus opettajien työuran muutoksesta tuo julki myös muita syitä alanvaihtoon.

- Syynä on haasteellinen ja vaativa työ. Niin moni asia on muuttunut alakoulussa. Oppilasaines on erilainen ja vanhemmat vaativia. Työ on monipuolista. On keskusteltava arvioinneista ja tavattava vanhempia. Lisäksi luokissa on erityisoppilaita. Opettajan työ luonnistuu paremmin kokeneelta kuin nuorelta, toteaa opettajan työuran muutosta tutkinut Mariikka Almiala.

- Opettajat kokevat, että heiltä on viety auktoriteettia. He eivät voi vaikuttaa työhönsä vaan kaikki ohjeet tulevat ylhäältä päin.

Opettajat eivät nykyisin välttämättä kiinnity vain yhdelle ammatti- tai työuralle. Almialan väitöskirjan tutkittavat olivat joko vaihtaneet alaa, siirtyneet lasten tai nuorten parista aikuisten opettajiksi tai löytäneet paikkansa koulumaailman hallinnollisista tehtävistä.

Työuran muutosprosessi on pitkä eikä tapahdu kevein perustein. Taustalla on kriisi, loppuun palamista ja turhautumista. Osa hakeutuu pois ja ajautuu uusille urille.

- Uraa vaihtavat pohtivat muutosta syvällisesti. Itse muutosprosessi sisältää useita vaiheita ja sitä voidaan soveltaa myös muihin ammatteihin, Almiala toteaa.

Opettajat perustelivat valinneensa uuden uran, koska he halusivat jonkin erityisalan asiantuntijoiksi ja kokivat sen tuovan itsenäisyyttä.

Tutkijan mielestä opettajien pysymistä työssään voisi edesauttaa työelämävalmennuksella, joka olisi viisainta aloittaa jo opettajan koulutuksen aikana.

Opettajan työuran muutosta on nyt tutkittu nyt ensimmäistä kertaa. Mariikka Almialan tutkimus julkaistiin jo viime vuonna, mutta väitöskirjana se tarkastetaan tänään Joensuun yliopistossa

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme