Mainos
Mainos

Raskaus voi laukaista perheväkivallan

Raskaus voi altistaa pahoinpitelylle, sanoo tutkija Marianne Notko Jyväskylän yliopistosta. Myös useat kansainväliset tutkimukset osoittavat, että raskaus ja lapset eivät suojaa väkivallalta.

– Se onkin hämmentävää, että siinä vaiheessa, kun kaikki pitäisi olla ikään kuin hyvin, perheessä voi ilmetä väkivaltaa, Notko ihmettelee.

Tutkimuksessa kysyttiin lähes neljältäsadalta Keski-Suomen keskussairaalan synnytysyksikön potilaalta lähisuhdeväkivallan kokemuksista. Projektipäällikkö Minna Juutilainen kertoo, että jopa 40 prosenttia poliklinikalle hoitoon tulevista naisista kertoo kokeneensa väkivaltaa.

Väkivallan alkaminen perheen perustamisen vaiheilla saattaa tutkijoiden mukaan liittyä siihen, että elämänvaihe on monesti hyvin latautunut.

– Isäksi tuleminen voi aktivoida miehellä monta omaan elämään liittyvää asiaa, joita ei hirveän hyvin huomioida meillä, vaan keskitytään vain naisen hyvinvointiin, Juutilainen kertoo.

Vaikeat tunteet purkautuvat suomalaisilla miehillä usein toiminnallisesti. Tämä voi olla myös väkivaltaista toimintaa.

Tutkija huomasi väkivaltatutkimusta tehdessään, kuinka suuri tabu raskaana olevan naisen kokema väkivalta kuitenkin on jopa hoitoalan ammattilaisille. Kun hoitajia pyydettiin jakamaan sairaalan potilaille kyselylomakkeita, joissa tiedustellaan, onko nainen kokenut lähisuhteissaan väkivaltaa, osa hoitajista vastusti ajatusta.

– He pitivät kyselemistä epäsopivana siinä elämäntilanteessa olevilta naisilta, Notko kertoo.

Pelko potilaiden loukkaamisesta osoittautui turhaksi. Päinvastoin kyselyyn osallistuneet väkivallan uhrit olivat kiitollisia, että joku viimein kysyy heiltä asiasta.

– He kokivat kyselyn useasti viimeiseksi oljenkorrekseen.

Uhreille tarjotaan sairaalassa mahdollisuus tavata sosiaalityön ja psykiatrian ammattilaisia.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme