Mainos
Mainos

Raskausdiabetesta seulottava nykyistä herkemmin

Raskausdiabeteksen mahdollisuus olisi tuoreen Käypä hoito -suosituksen mukaan tutkittava lähes kaikilta odottavilta äideiltä.

Raskausdiabetes todettiin vuonna 2006 noin 8 prosentilla synnyttäjistä. Asiantuntijaryhmän mielestä seulottavien joukkoa on laajennettava nykyisestä. Seulontojen ulkopuolelle jäisivät vain alle 25-vuotiaat normaalipainoiset ensisynnyttäjät, joiden lähisukulaisilla ei ole aikuistyypin diabetesta.

Raskauden aikainen sokeriaineenvaihdunnan häiriö on suuri riski sekä vauvalle että äidille. Se lisää muun muassa äidin raskausmyrkytyksen ja aikuistyypin diabeteksen riskiä. Lapsella se lisää suuripainoisuuden ja myöhemmin myös muiden sairauksien riskiä.

Raskausdiabetes diagnosoidaan kahden tunnin sokerirasituskokeella. Jos raskausdiabetes todetaan, hoitona on elintapaohjaus sekä verensokerin omaseuranta, jonka perusteella arvioidaan insuliinihoidon tarve.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme