Mainos
Mainos

Rasvojen kulutus nousussa - kevyttuotteet mäkeen ja voita pöytään

Kovien rasvojen kulutus on selvässä nousussa päivittäistavarakaupan mukaan. Rasvalaarista mukaan poimitaan entistä useammin voin ja kasviöljyjen seoksia sekä puhdasta voita. Kevyiden kasvirasvamargariinien suosio on sen sijaan pudonnut selvästi.

- Tämä rasvatrendi alkoi selvästi viime syksynä, kun Ylen MOT-ohjelma teki puolustavan jutun rasvankäytöstä. Sen jälkeen asia oli esillä mediassa, ja kuluttajien reaktio näkyi heti kaupan hyllyillä, kertoo valikoimapäällikkö Mikko Ruohio Suomen Lähikauppa Oy:stä.

Pahin rasvakammoisuus on selvästi karissut myös muissa tuoteryhmissä. Rasvattoman jogurtin ja maidon menekki on laskussa. Täysrasvaiset tuotteet sen sijaan nostavat myyntiosuuksiaan.

- Vaikkapa kevytjuustot ovat selkeä tuoteryhmä, jossa myyntiluvut ovat tulleet hieman alaspäin, niistä on siirrytty raskaampiin normaalirasvaisiin versioihin, kertoo valikoimajohtaja Ilkka Alarotu SOK:sta.

Perinteisen "punaisen maidon" eli täysmaidon menekki on niin ikään kasvussa, vaikkakin sen osuuden myynnissä arvioidaan jäävän pieneksi myös tulevaisuudessa äkillisestä suosiosta huolimatta.

Trendi, ei valtaisa muutos

Rasvatrendi on myyntiluvuissa selvästi havaittavissa, mutta kyseessä ei silti ole valtava muutos. Vähärasvaisissa tuotteissa myyntiluvut ovat SOK:n mukaan muutaman prosentin verran miinuksella tavanomaiseen nähden, ja vastaavasti raskaammissa tuotteissa menekki on muutaman prosentin verran tavallista korkeammalla.

- Kyllä suomalaiset syövät yli yhdeksänkymmentäprosenttisesti samoin kuin ennenkin. Trendeistä huolimatta ruokailutottumukset muuttuvat hitaasti, kertoo SOK:n Ilkka Alarotu.

Rasvaisten tuotteiden käytön lisääntymisessä on Alarodun mielestä kyse suuntauksesta, jossa arvostetaan aitoutta ja luonnonmukaisuutta. Vähärasvaiset tuotteet koetaan keinotekoisemmiksi, vähemmän luonnonmukaisiksi tuotteiksi kuin täysrasvaiset tuotteet. Samaan ajattelutapaan kuuluu myös lisäaineiden välttäminen ja luomu- sekä lähituotteiden suosiminen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme