Mainos
Mainos

Rata: Nimien julkistaminen oli arviointivirhe

Rahoitustarkastuksen mielestä terroristiepäiltyjen nimilistan julkistaminen internetissä oli arviointivirhe. Rahoitustarkastus (Rata) vastasi tietosuojavaltuutetun selvityspyyntöön torstaina. Tietosuojavaltuutetun toimisto tutkii Ratan vastausta ja uskoo päätöksen valmistuvan ensi viikolla. Toimisto selvittää, onko Rata toiminut lainvastaisesti henkilötietoja julkistaessaan. Viranomaiset saavat julkistaa henkilötietoja vain, jos niiden julkistamiseen on lain antamat perusteet.

Heikki Partanen tietosuojavaltuutetun toimistosta arvioi, että he työskentelevät yhdessä poliisin kanssa, koska nyt on selvitettävä myös julkisuuslaissa määriteltyjen salassapitovelvollisuuksien noudattaminen, mikä taas ei kuulu tietosuojavaltuutetun reviiriin. Poliisin intresseissä on selvittää, missä määrin terroristiepäiltyjen nimiä voi levittää ja mitä mahdollista haittaa nimien julkistamisesta on. Tietosuojalvaltuutetulle antamassaan vastauksessa Rata kertoo heidän uskoneen, että Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI, USA:n valtiovarainministeriö sekä YK ja EU olisivat jo nimet julkistaneet.

Koska Rata uskoi nimien jo tulleen julkisuuteen, se piti listan julkistamista internetissä nopeana levityskanavana 500 valvottavalleen. Rata korostaa toimineensa nimenomaan tukeakseen terrorismin vastaista toimintaa. Partasen mukaan tietosuoja-ajattelun läpimeno testataan juuri poikkeusoloissa.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme