Mainos
Mainos

Ratkaisua Nato-joukoista odotetaan tänään

Presidentti Tarja Halonen pitää todennäköisenä, että Suomen suhtautuminen Naton nopean toiminnan joukkoihin ratkeaa tänään. NRF-joukot ovat esillä presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa.

Halonen ei kuitenkaan tarkemmin arvioinut eilen Brysselin-matkallaan, miten tiiviisti Suomi on toimintaan osallistumassa. Hän odottaa asiassa hallituksen esitystä.

- Luulen, että tulee hyvä ratkaisu, Halonen sanoi, mutta ei edelleenkään pitänyt päätöstä "kirkossa kuulutettuna".

Sekä Suomi että Ruotsi ovat halunneet tehdä NRF-ratkaisunsa ennen huhtikuun alussa pidettävää Naton huippukokousta. Ruotsinkin odotetaan siten ilmoittavan omasta kannastaan lähiaikoina.

Halonen kuitenkin muistutti, että Suomen voimavarat ovat rajalliset. Päähuomio on yhä EU:n nopean toiminnan joukoissa.

- Meidän pitää hyvin tarkkaan katsoa, mihin meidän resurssit riittävät.

Sotilaat vähissä

Naton nopean toiminnan joukot julistettiin toimintakykyisiksi vuonna 2006, mutta sotilasliitolla on ollut vaikeuksia löytää niihin kaavailtuja 25 000 sotilasta. Nato päättikin viime lokakuussa puolittaa ainakin väliaikaisesti joukkojen sotilasmäärän.

Nopean toiminnan joukkoja on tarkoitus käyttää äkillisissä kriiseissä. Toistaiseksi komennukset ovat olleet vähissä. Naton ulkopuoliset maat, kuten Suomi, voivat korkeintaan täydentää joukkoja.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme