Mainos
Mainos

Rattijuopon ajoneuvo voidaan tuomita valtiolle

Korkeimman oikeuden mukaan auto voidaan ottaa pois vasta, jos mikään muu rangaistus ei näytä tehoavan. Valtiolle tuomittava ajopeli on aina rattijuopon oma auto.

Korkeimman oikeuden (KKO) ennakkoratkaisujen mukaan rattijuoppoudesta tuomitun auto voidaan määrätä joissain tapauksissa menetetyksi valtiolle. Ensikertalaiset eivät autoaan menetä, sillä tekijällä täytyy olla kontollaan useita vastaavia rikoksia. Rikosten määrän ja tiheyden perusteella pitää olla todennäköistä, että tekijä syyllistyy rattijuoppouteen uudestaan.

KKO toteaa ratkaisuissaan, ettei auton menettäminen voi olla säännönmukainen rangaistus. Uudet törttöilyt pyritään estämään ensisijaisesti ajokiellolla. Auto voidaan ottaa pois vasta, jos mikään muu rangaistus ei näytä tehoavan.

Valtiolle tuomittava ajopeli on aina rattijuopon oma auto. Humalassa ajellut voi menettää oman autonsa siitä huolimatta, että on ollut kiinni jäädessään liikenteessä jonkun muun autolla.

Kolmesti tuomittu sai pitää autonsa

KKO antoi tänään kaksi ennakkopäätöstä, joista toisessa se tuomitsi rattijuopon auton valtiolle ja toisessa ei. Kummassakin tapauksessa käräjäoikeus ja hovioikeus olisivat antaneet tuomittujen pitää autonsa.

Autonsa menettänyt oli syyllistynyt kahteen törkeään rattijuopumukseen ja kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta saman vuoden aikana vuonna 2003. Hänellä oli kontollaan runsaasti aikaisempaa rattijuopumusrikollisuutta. Hänet tuomittiin lisäksi viiden kuukauden ehdottomaan vankeuteen ja ajokieltoon.

Autonsa sai pitää törkeästä rattijuoppoudesta tuomittu henkilö, joka oli edellisen kerran tavattu ajelemasta humalassa puolitoista vuotta sitten ja sitä ennen noin kymmenen vuotta sitten. KKO ei pitänyt miehen syyllistymistä uusiin rattijuoppouksiin niin todennäköisenä, että auton tuomitseminen valtiolle olisi ollut tarpeen uusien rikosten ehkäisemiseksi. Mies sai 75 tuntia yhdyskuntapalvelua ja ajokiellon.

Auto rikoksen kohde

KKO katsoo ennakkoratkaisuissaan, ettei autoa voi pitää rikoslaissa tarkoitettuna rikoksen tekovälineenä. Sen sijaan se on rikoslain viidennessä pykälässä mainittu rikoksen "kohde". Jo lain esitöissä todetaan, että auto voidaan tuomita valtiolle, jos rangaistus ei muodostu tällöin kohtuuttomaksi. Se voisi olla kohtuuton esimerkiksi silloin, kun auto on perheelle välttämätön kulkuväline tai tekijän taloudellisiin oloihin nähden hyvin arvokas.

KKO pitää rattijuoppoutta kuitenkin niin vakavana rikoksena, ettei rikoksentekijän ja hänen perheensä auton tarpeelle voi antaa samanlaista painoarvoa kuin esimerkiksi salakuljetusrikoksissa. KKO:sta on myös kyseenalaista, voiko toistuvasti rikoksiin syyllistyvä ja siksi jatkuvasti ajokiellossa oleva todella tarvita autoa niin paljon, että sen ottaminen pois olisi kohtuutonta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme