Mainos
Mainos

Rauha ja vapaus maaseutumatkailun valtteja

Väitöstutkimuksen mukaan maaseutumatkailu ei välttämättä kaipaa elämyspakettien kaltaista tuotteistamista.

Elämykselliset tuotepaketit eivät kiinnosta kaikkia maaseutumatkailijoita. Matkailututkija Monika Lüthjen väitöstutkimuksen mukaan useat matkailijat hakevat maaseudulta vapautta erilaisten ostettavien tuotepakettien sijaan.

- Ihan tavallinen maaseutu voi olla riittävä elämys, Lüthje kertoo.

Hänen mukaansa maaseutumatkailuyrittäjiä on muun matkailualan tavoin kannustettu usein yksiäänisesti elämysmatkailun tuottajiksi. Yrittäjät tarjoavat matkailijoille maaseudulla muun muassa metsästys-, kalastus- tai ratsastuspaketteja.

Lüthjen tutkimuksen mukaan matkailijat arvostavat maaseudulla väljyyttä, luontoa, hiljaisuutta ja aitoutta. Monia matkailijoita miellyttää mukanaolo maaseudun ihmisten arjessa sekä vapaus tehdä, mitä itse haluaa. Maaseutuelämysten tuotteistamista pitäisikin hänen mukaansa tehdä harkiten.

- Maaseudun tuotteistaminen voi merkitä matkailijalle vaivattomuutta, turvallisuutta ja mahdollisuutta saada uusia kokemuksia, tai vaihtoehtoisesti ahdistavaa keinotekoisuutta, pakko-ohjelmaa ja elämyskuluttamista, Lüthje sanoo.

Hän suosittaa maaseutumatkailualaa selvittämään, kuinka moni matkailija haluaa todellisuudessa ostaa elämystuotteita. Se parantaisi myös maaseutumatkailun markkinointia.

Lüthje haastatteli tutkimuksessaan kymmentä ihmistä vuosien 2001-2004 välillä. Hän vertasi haastattelujensa tuloksia suurten otosten tutkimuksiin.

Elintarviketieteiden maisteri Monika Lüthjen matkailututkimuksen väitöskirja "Se mukava maaseutu siellä jossain: maaseutumatkailu kokemusten, mielikuvien ja markkinoinnin kohteena" tarkastetaan Lapin yliopistossa perjantaina.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot