Mainos
Mainos

Rauhanturvaajat saattavat päästä veteraanipalvelujen piiriin

Sotaveteraaneille tarkoitettuja palveluita voidaan tulevaisuudessa avata myös rauhanturvaajille. Puolustusministeri Jyri Häkämiehen mukaan esimerkiksi sotainvalidien kuntoutuslaitoksissa voitaisiin hoitaa tarvittaessa rauhanturvaajiakin.

- Näillä laitoksilla on edessään se, että veteraanikuntoutettavia ei enää ole siinä määrin. Totta kai niitä voidaan ja pitääkin hyödyntää rauhanturvaajien kuntoutuksessa, kun sellaista tarvetta ilmenee, Häkämies sanoo.

Puolustusvoimien mukaan rauhanturvaajille tarkoitettu tukiverkko palautetilaisuuksineen ja tukipuhelimineen on tällä hetkellä riittävä, mutta tulevaisuudessa tilanne voi muuttua. Afganistanin tilanteen kiristyessä myös rauhanturvaajien henkiset ongelmat ovat lisääntyneet, ja lääkkeitä määrätäänkin Suomessa kotiinpalaajille yhä useammin.

- Määrä on noussut jonkin verran, mutta ei mitenkään dramaattisesti. Kyse on edelleen yksittäisistä ihmisistä. Jos kuitenkin katsotaan muiden Pohjoismaiden kokemuksia, niin kyllähän henkiset ongelmat ja sopeutumisongelmat tulevat lisääntymään, sanoo professori Jukka Leskinen Maanpuolustuskorkeakoulu käyttäytymistieteidenlaitokselta.

Tähän mennessä Afganistanissa on loukkaantunut kymmenkunta ja haavoittunut kaksi suomalaisrauhanturvaajaa. Kaikkiaan noin 40 000 suomalaista on palvellut rauhanturvaoperaatioissa.

Katso Aino Huilajan juttu

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme