Mainos
Mainos

Rauhanturvaajien kotiinpaluun ongelmiin puututaan

Afganistanista elokuussa kotiutuneet rauhanturvaajat on määrätty täksi viikonlopuksi palautetilaisuuteen kertausharjoituskutsulla.

Tämän ja huomisen päivän aikana Porin Prikaatissa Säkylässä käsitellään muun muassa suurta elämänmuutosta, kun palveluksesta astutaan siviilielämään.

- Tämä on ensimmäinen kerta, kun joukko kootaan kertausharjoituskutsuilla palautetilaisuuteen, kertoo majuri Kari Toivonen Porin Prikaatista.

Käytännöstä suunnitellaan pysyvämpää, sillä Säkylässä on koolla myös 22 kouluttajaa. Kouluttajien joukossa on sotilaspappeja, sosiaalikuraattoreita ja terveydenhuollon henkilöstöä.

- Myös kouluttajat ovat täällä oppimassa ja sopimassa toimintatavoista. Vastaisuudessa kouluttajia ei tietysti ole paikalla yhtä paljon.

Tilaisuuden tarkoitus on opastaa rauhanturvaajat jälkihoitoon mahdollisissa ongelmatilanteissa.

- Jollekin voi tulla tunne, että kaikki ei ole kunnossa. Elämä muuttuu yhtäkkiä täysin toisenlaiseksi, kun toimialueelta kotiudutaan Suomeen, kertoo ylilääkäri Esa Meririnne Sotilaslääketieteen keskuksesta.

- Ja tietysti voi syntyä ahdistavia tunteita järkyttävistä tapauksista sekä ylipäätään olemisesta ympäristössä, jossa on uhkia.

"Kiva nähdä taas kaverit"

Afganistanissa vuoden palvellut Eetu Kirsi pitää palautetilaisuutta hyvänä ideana. Kirsi kuului kuusihenkiseen tarkkailijaryhmään, joka keräsi tietoa paikallisilta.

- Ei minulla mitään sopeutumisongelmia ole ollut, mutta on hienoa nähdä kaverit taas.

Reserviläiset kutsuttiin Säkylään kertausharjoituksiin, ja kantahenkilökunta määrättiin kahden päivän virkamatkalle. Palautetilaisuudessa on luentoja, ryhmäkeskusteluja ja ryhmätöitä.

Viime vuosina on järjestetty joitakin vapaaehtoisia palautetilaisuuksia eri operaatioista kotiutuneille. Muutaman kerran on myös järjestetty palvelukseen kuuluva palautetilaisuus heti Suomeen saavuttaessa.

Kertausharjoituskutsut ja virkamatkamääräykset toimivat vapaaehtoisuutta paremmin. Säkylään kokoontui kolmisenkymmentä rauhanturvaajaa.

- Vain viisi ei päässyt tulemaan, ja heillä on hyvät perusteet siihen, kertoo majuri Toivonen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme