Mainos
Mainos

Rauhaturvaajat siirtyvät toimialueelleen Tshadissa

Suomalaisten rauhanturvaajien viimeinen etappi kohti toimialuetta Tshadissa alkaa huomenna. Ajoneuvosaattueet lähtevät taivaltamaan vajaan tuhannen kilometrin matkaa itään Sudanin rajan tuntumaan.

Miljoonakaupunki Ndjamena vaikuttaa suorastaan nykyaikaiselta verrattuna suomalalaisten kriisihallintajoukkojen tulevaan komennuspaikkaan Itä-Tshadissa. Siellä ei mukavuuksia juurikaan ole, eikä pääasiassa arabiaa puhuva muslimiväestö ole tottunut länsimaalaisiin.

Pakolaisia Darfurin sodan jäljiltä suomalaisten toimialueella on yli 300 000, ja päällimmäisenä uhkana, nälän ja sairauksien ohella, ovat alueella liikkuvat rikollisjoukkiot.

- Meillä on operaation myöntämät voimankäyttösäännöt hyvin selkeät. Itsepuolustustilanteessa tai jos meidän toimintaamme yritetään estää, meillä on tarvittaessa valmius käyttää voimakeinoja, Suomen EUFOR-kriisinhallintajoukkojen komentaja Timo Kirvesoja kertoo.

Kriisinhallintatyössä keskeistä on hakeutua luottamussuhteisiin paikallisväestön kanssa ja sen suomalaiset rauhanturvaajat jo pitkästä kokemuksesta osaavat.

- Päästiin ensimmäistä kertaa pitemmäksi aikaa ulos tästä leiristä näkemään paikallista elämää, liikennettä ja väestöä. Se oli antoisa kokemus itsellekin, alikersantti Santeri Niemi kertoo.

- On hyvien tapojen mukaista kertoa että olemme tulleet tänne ja aiomme vähän liikkua teidän alueella ja tehdään yhteistyötä paikallisten kanssa, Kirvesoja perustelee.

Silti suomalaiset ovat kovan paikan edessä. Pahin tilanne olisi ajautuminen hallituksen ja sitä vastustavien kapinallisten taistelijoiden väliin.

- Olen aivan varma siitä että pelkkä läsnäolo alueella tulee edesauttamaan tilannetta siihen suuntaan, että siviiliväestön elämän laatu paranee, Kirvesoja vakuuttaa.

Huomenna määränpäähänsä Abecheen lähtevät suomalaiset ovat perillä neljän vuorokauden kuluttua.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme