Mainos
Mainos

Rautatieläiset vastustavat junaliikenneselvitystä

Rautatieläisjärjestöt arvostelevat kovin sanoin liikenne- ja viestintäministeriön selvitysmiesten esitystä liikennejärjestelmän rahoittamisesta ja hallinnon uudistamisesta. Järjestöt vastustavat VR:n tavoin erityisesti sitä, että ratahankkeita rahoitettaisiin irrottamalla 500 miljoonan euron lisäosingot konsernin taseesta. Toteutuessaan tämä tuhoaisi rautatiet taloudellisesti, vaarantaisi koko maan kattavan rautatieliikenteen ja johtaisi lopulta joukkoirtisanomisiin, järjestöt summasivat tänään Helsingissä.

-Tämmöisiä rahoja ei ole otettavissa. Selvityksen tekijöille on käynyt laskuvirhe, epäili Rautatievirkamiesliiton puheenjohtaja Kari Kallio.

Rautatieläisten liitto, Rautatievirkamiesliitto, Veturimiesten liitto ja VR Teknilliset ovat virittäneet vastavalkeiksi Junan puolesta koko Suomessa -kampanjan, jossa vedotaan puolustamaan nykyistä rautatieliikennettä. Teeman toivotaan nousevan esille myös eduskuntavaalikeskusteluissa.

Marraskuussa julkistetussa Tie auki taivasta myöten -selvityksessä ehdotettiin myös ratojen ylläpidosta huolehtivan VR-Radan yksityistämistä. Rautatieläisten liiton puheenjohtajan Mauri Lundenin mukaan tämä mm. tietäisi loppua henkilöstön tehokkaalle yhteiskäytölle, kun ratatöitä kesällä tekeviä on nyt voitu hyödyntää talvisin muissa tehtävissä konsernin sisällä. Myös liikenteen sujuvuus ja turvallisuus kärsisivät.

Järjestöt muistuttavat, että selvityksessä ei kerrota yksityistämisestä Englannissa ja Ruotsissa saaduista kehnoista kokemuksista. Muun muassa Ruotsissa valtion joutuu nyt paikkaamaan yhtiöittämisessä tehtyjä virheitä panostamalla SJ-yhtiöön noin miljardi kruunua. Järjestöt toivovat, että hallitusohjelmassa sitouduttaisiin pysyttämään rautatieliikenteen nykyinen rakenne ja kehittämään liikennepolitiikkaa nykyistä pitkäjänteisemmin.
Suomen on myös turha kiirehtiä rautatieliikenteen kilpailuttamista ainakaan nopeammin kuin mitä EU edellyttää.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme