Mainos
Mainos

Rautavaaran lastensuojeluilmoituksen kohtalo selvisi

Aluehallintoviranomaisilla ei ole huomauttamista Rautavaaran tragedissa mukana olleen perheen lastensuojeluilmoituksen käsittelyssä.

Itä-Suomen aluehallintovirasto on saanut Nurmeksen kunnalta kirjallisen selvityksen siitä, miten viranomaiset ovat käsitelleet poliisin perheestä tekemää lastensuojeluilmoitusta.

– Voin julkisuudessa kertoa vain sen, että lastensuojeluilmoituksen käsittely on ollut asianmukaista, toteaa peruspalvelut-yksikön päällikkö Kirsi Kaikko Itä-Suomen aluehallintovirastosta.

Lastensuojeluilmoituksen asianmukainen käsittely:

Ilmoituksen käsittelyaika on 7 arkipäivää, jolloin mahdolliset jatkotoimet arvioidaan. Viranomaiset ovat yhteydessä kaikkiin osapuoliin.

Jos ilmoituksen perusteella tarvetta ilmenee, sosiaalityöntekijän on tehtävä selvitys lapsen tilanteesta kolmen kuukauden sisään asian vireille tulosta eli lastensuojelun toimenpiteistä.

Laki velvoitti poliisin tekemään lastensuojeluilmoituksen syyskuun alussa, kun perheen isä kutsui poliisipartion kotiin. Isä halusi poliisin paikalle rauhoittamaan voimakasta sanaharkkaa, jotta tämä pääsisi aamulla lähtemään töihin.

Kaikon mukaan nyt on selvitetty, että ilmoituksen käsittelyajassa tai siitä tehdyssä ratkaisussa ei ole huomauttamista.

– Sitä en voi paljastaa, oliko perhe lastensuojelun asiakas vai ei. En siis voi kertoa, arvioitiinko, että perhe tarvitsee ulkopuolista apua tai tukea. Tämä on salassapidettävää tietoa.

Aina selityksiä ei löydy

Kaikko kertoo pelänneensä Rautavaaran tapauksen jälkeen, että joku ottaisi siitä mallia.

– Pelkäsin, että joku toinenkin toimii samoin.

– Me etsimme selityksiä, mutta aina niitä ei löydy. Ihmisten mielenliikkeitä on vaikea tulkita.

Kaikon mukaan meidän pitäisi auttaa ja tukea toinen toistamme.

– Ratkaisevaa voi olla, jos naapurit tervehtivät toisiaan. Tällöin on helpompi lähestyä, jos ongelmia tulee. Se on usein pienestä kiinni.

Lastensuojelu kaikkien asia

Kaikko sanoo, että yhdellä lastensuojeluntyöntekijällä voi olla 50 lapsen tilanne selvitettettävänä.

– Työntekijän pitäisi tuntea lapsi ja hankkia lapsen luottamus, jotta hän voisi reagoida oikealla tavalla lapsen tilanteeseen.

–  Se on haastavaa, sillä työntekijät näkevät ja kuulevat asioita, joita tavalliset kansalaiset eivät kohtaa ikinä. Se turruttaa, jonka vuoksi tarvittaisiin palautusaikaa ja työnohjausta.

Kaikko muistuttaa, että lastensuojelun pitäisikin olla meidän kaikkien asia. 

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot