Mainos
Mainos

Ravintola-ala: Räsänen näpertelee pienillä kysymyksillä

Matkailu- ja ravintola-ala tyrmää sisäministeri Päivi Räsäsen (kd) ehdotuksen alkoholin alennusten poistamisesta.

Räsänen sanoi Aamulehdessä, että alennuksilla houkutellaan asiakkaita kuluttamaan enemmän alkoholia, ja siten ne lisäävät viinan aiheuttamia haittoja.

Matkailu- ja ravintolapalvelut ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi pitää ehdotusta tehottomana.

– Pitäisi puuttua isoihin ongelmiin, muun muassa alkoholin välittämiseen alaikäisille sekä laittomiin ravintoloihin, joissa ei ole anniskelulupia ja joissa järjestetään häätilaisuuksia ja syntymäpäiviä, joihin asiakkaat tuovat omat alkoholit alkoholilainsäädännön vastaisesti. Näillä keinoilla saataisiin merkittäiviä tuloksia aikaan, eikä tällaisiin pieniin kysymyksiin puuttumisella.

Lapin mukaan ravintoloiden alkoholitarjousten tavoitteena on houkutella asiakkaita siirtämään alkoholinkulutustaan kodeista ravintoloihin. THL:n tilastojen mukaan 75 prosenttia tilastoidusta alkoholin kulutuksesta juodaan Suomessa kotona ja 15 prosenttia ravintoloissa.

– Sinänsä alkoholitarjousten kieltäminen on pieni toimi. Suurin uhka ravintolaelinkeinolle Suomessa on Virosta tuleva matkustajatuonti. Laivayhtiöt ovat tehneet valtavien erien tuonnin hyvin helpoksi, Lappi painottaa.

Lappia kummeksuttaa Räsäsen keskittyminen alkoholin haittojen kitkennässä ravintola-alaan, vaikka sen merkitys kokonaiskulutuksessa on pieni. Lapin mukaan Räsäsen tulisi ymmärtää, kuinka suuri työllistäjä ravntola-ala on eikä vaikeuttaa sen toimintaa.

Yökerhoyrittäjä närkästyi

36 yökerhoa pyörittävän Night People Group Oy:n toimitusjohtaja Antti Raunio puhuu Timo Lapin mukaisesti Päivi Räsäsen olevan väärillä raiteilla alkoholipolitiikassaan.

– Toivon, että uuden alkoholilain valmistelussa mietittäisiin keinoja, joilla voitaisiin aidosti vähentää alkoholin kokonaiskulutusta, sen sijaan, että vaikeutetaan taas vastuullisesti toimivan ravintola-alan liiketoimintaa tai kiusataan opiskelijoita, Raunio kirjoittaa tiedotteessaan.

Myös Raunion mielestä päättäjien mielenkiinto tulisi olla alkoholin kulutuksessa matkustajatuonnissa ja myymälämyynnin vähentämisessä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme