Mainos
Mainos

Ravintolisien käyttö voi lisätä kuolleisuutta

Ravintolisien käytöstä ei ole juuri hyötyä kansansairauksien ehkäisyssä. Muun muassa monivitamiini-, foolihappo- ja rautavalmisteiden käyttö voi jopa lisätä kuolleisuutta, osoittaa Minnesotan ja Itä-Suomen yliopistojen tuore tutkimus.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin monivitamiinin, β-karoteenin, A-vitamiinin, foolihapon, B6-vitamiinin, B-vitamiiniyhdistelmän, C-, E- ja D-vitamiinien sekä kalsiumin, raudan, seleenin, magnesiumin, sinkin ja kuparin vaikutuksia kokonaiskuolleisuuden riskiin.

Kalsium ja D-vitamiini turvallisia

Tutkimuksessa havaittiin, että iso osa tutkituista ravintolisistä oli yhteydessä suurentuneeseen kuolleisuuden riskiin. Yksittäisistä yhdisteistä monivitamiinin, foolihapon, B6-vitamiinin, raudan, magnesiumin, sinkin ja kuparin käytön havaittiin lisäävän kuolleisuutta.

Ainoastaan kalsium näytti suojaavan kuolleisuudelta. D-vitamiini ei ollut yhteydessä kuolleisuuteen.

Ravintolisien käyttöön liittyvä kuolleisuuden riskin lisäys oli tutkijoille yllätys, jollaista ei muissa tutkimuksissa ole havaittu. Tutkijoiden mukaan tulokset tukevat kuitenkin aikaisempia tutkimuksia, joiden mukaan ravintolisien käytöstä ei näyttäisi olevan hyötyä kroonisten kansansairauksien ehkäisyssä. Joistain yhdisteistä voi olla jopa haittaa.

Ravintolisiä käytetään usein ehkäisemään kroonisia sairauksia, kuten sydän- ja verisuonitauteja.

Tutkijat selvittivät ravintolisien vaikutuksia suuressa Iowa Women’s Health Study seurantatutkimuksessa, johon osallistui 38 772 naista noin 22 vuoden ajan. Osallistujista 65 prosenttia raportoi käyttävänsä ravintolisiä.

Tutkimus on osa Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikön ja Minnesotan yliopiston kansanterveystietieteen laitoksen yhteistyötä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme