Mainos

Ravintosuosituksiin tulossa korjausliike - eläinrasvoja moitittu liikaa

Keskustelu ravintosuosituksista ja eläinrasvoista hyvyydestä tai pahuudesta on roihahtanut taas ilmiliekkeihin.Ylen MOT-ohjelma kyseenalaisti eilen muun muassa virallisen totuuden eläinrasvojen pahuudesta väittämällä, etteivät ne olekaan niin epäterveellisiä kuin on luultu.

Ravitsemusasiantuntija Mikael Fogelholm moittii ohjelman tyyliä kärjistäväksi, mutta myöntää osan esitetyistä väitteistä todeksi.

- Meidän tapa, joka on nostanut eläinrasvat ainoaksi pahaksi pojaksi, ei ole ollut oikea, Fogelholm myöntää.

- Mutta mikään tutkimus ei ole kyllä osoittanut, että eläinrasvat olisivat terveellisiä, Fogelholm lisää.

Nopeasti imeytyvät hiilihydraatit suurempi paha

Pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin onkin tulossa muutoksia. Tutkimusten mukaan huonot hiilihydraatit voivat altistaa sydäntaudeille eläinrasvoja eli tyydyttyneitä rasvoja enemmän.

- Jos meidän ruokavaliossamme pitäisi muuttaa jotakin, niin meidän pitäisi saada alemmaksi huonojen hiilihydraattien määrää. Se on suomalaisen ruokavalion vielä eläinrasvojakin suurempi ongelma, Fogelholm arvioi.

Vaikka eläinrasvat ja sepelvaltimotauti on niputettu Suomessa vuosikymmeniä tiukasti yhteen, Fogelholm myöntää, että niiden välisestä yhteydestä ei ole tieteellistä näyttöä. Hän selittää noloa tilannetta tutkintateknisillä syillä.

- Niissä malleissa, joissa on etsitty yhden yksittäisen komponentin, kuten tyydyttyneen rasvan, itsenäistä vaikutusta, vakioidaan kaikki muut ravitsemuskomponentit. Eli oletetaan, että koko muu ruokavalio on sama, mutta erot ovat tyydyttyneen rasvan saannissa. Silloin yhteyden löytäminen on hyvin vaikeaa, Fogelholm selittää.

Fogelhom pitääkin paljon kiinnostavampana ja hyödyllisempänä vertailla samalla kertaa kahta asiaa, joista toisen käyttöä vähennetään, toisen lisätään. Tämän tyyppisistä tutkimuksista on Fogelholmin mukaan selkeää näyttöä esimerkiksi tyydyttymättömän rasvan paremmuudesta tyydyttyneeseen verrattuna.

- Tulos on hyvin selvä ja johdonmukainen eli tyydyttyneen rasvan vähentäminen ja tyydyttymättömän lisääminen ehkäisee sydäntauteja.

Kun vastaava vertailu tehdään minkä tahansa hiilihydraatin ja tyydyttyneen rasvan välillä, ei selvää tulosta ole saatavissa. Sen sijaan kun vertailtiin huonoja eli nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja ja tyydyttynyttä rasvaa, hiilihydraatit osoittautuivat selvästi rasvoja huonommaksi.

Päivitystä odottavissa Pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa tullaan tuulettamaan paitsi vanhoja käsityksiä eläinrasvoista ja huonoista hiilihydraateista, myös muun muassa D-vitamiinin saantisuosituksia. Monet ravitsemusasiantuntijat pitävät nykyisiä suosituksia aivan liian matalina.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot